•  – Мотоцикл "ІЖ Планета-7": опис, характеристики, фото 
  •  – Як замінити задній сальник коленвала: покрокова інструкція 
  •  – Східні костюми для танцю живота своїми руками: фото з описом 
  •  – Kia Rio: відгуки власників, огляд автомобіля, достоїнства і недоліки 

Димчастий леопард: фото з описом, ареал проживання і характеристика тварини

Димчастий леопард цікавий тим, що поєднує в собі анатомічні та поведінкові особливості великих і дрібних кішок. Його виділяють в особливий рід. Латинською мовою частина назви переводиться як «новий кіт». З цими леопардами у тварини немає прямої близькості. Воно пов'язане з зовнішнім виглядом, не більше.

Зовнішній вид

Димчастий леопард: фото з описом, ареал проживання і характеристика тварини
Хижак має витягнуте тіло. Воно дуже гнучке, як у всіх котячих. Шерсть густа, коротка. Ноги хоч і не довге, але наявність жорстких мозолів на лапах дозволяє чудово лазити по деревах. Тварина відрізняється великим масивним хвостом з хутром. Він займає половину довжини його тіла. Втім, у тайванського димчастого леопарда хвіст значно коротше. Череп тварини подовжений. Це відрізняє його від інших кішок. Очі мають жовто-коричневе забарвлення. Ікла великі. Це особливо добре видно, коли тварина позіхає або гарчить. Пов'язують це з адаптацією в природному середовищі. Хижак змушений ловити видобуток, лазячи по деревах. Для того щоб утримувати її на вазі, необхідні більш довгі зуби. До того ж за допомогою великих іклів жертву можна вбити одним укусом. Будова іклів робить його схожим на доісторичного шаблезубого кота. Довжина верхніх іклів буває більше чотирьох сантиметрів.


Завдяки будові щелепи ці тварини можуть ревіти, хоч і дуже м'яко, а також муркотіти. Однак не варто навіть намагатися заводити їх будинку. Мурками вони не стануть.

Забарвлення

Димчастий леопард: фото з описом, ареал проживання і характеристика тварини
Димчастого леопарда складно не впізнати. Пов'язано це з характерним забарвленням. Хутро зустрічається від світло-жовтого до коричневого тону. На цьому тлі розташований візерунок з плям неоднакової форми. Вони пофарбовані в темно-коричневі або чорні кольори. В середині вони набагато світліше. Грудна і черевна зони світлі з незначною плямистістю. По спині і шиї плями мають видовжену форму. Вуха пофарбовані чорним, але в середині є світла пляма. На хвості розташовані чорні кільця, які не замикаються. Тварина приваблює своєю забарвленням не лише фотографів, але і браконьєрів. Це негативно позначається на збереженні виду.

Габарити

Хижак набагато крупніше звичайних котів. Довжина тіла коливається від сімдесяти до ста сантиметрів. Хвіст виростає на 75-90 сантиметрів. Самці більші за самок. Це ж відноситься і до довжині їх хвостів. Вага димчастого леопарда коливається в межах десять-двадцять кілограм. Середня маса самки одинадцять, а самця – дев'ятнадцять кілограм. Чоловічі особини трапляються у два рази більший за своїх супутниць. Така різниця не зустрічається серед інших представників котячого сімейства. Перед тим як розглянути, де мешкає димчастий леопард, варто уточнити, що в неволі вони живуть до двадцяти років. Тривалість їх життя в природному середовищі невідома. У них є вороги. Мова йде про більш великих кішок.

Ареал проживання

Димчастий леопард: фото з описом, ареал проживання і характеристика тварини
Димчастий леопард зустрічається в дрімучих тропічних лісах, на болотах з деревами. Він воліє триматися в глибині лісів, які розташовані на висоті до 25 кілометрів над рівнем моря. Мова йде про азіатському регіоні з прилеглими островами. Головною загрозою існування хижака стала вирубка лісу з комерційною метою і для створення нових людських поселень.

Поведінка

Димчастий леопард: фото з описом, ареал проживання і характеристика тварини
Димчастий леопард полює і вдень, і вночі. Свою здобич він вистежує з землі, хоча здатний стрибнути на неї з нависають гілок. У хижака добре розвинений зір. Він чудово бачить у сутінках. Вночі переміщатися по деревах йому допомагає не тільки зір, але і хвіст, а також широкі стопи. З їх допомогою він балансує, зберігаючи рівновагу. Щодня у пошуках здобичі тварина долає відстань один-два кілометри.
Крім цього, хижак добре плаває. Цим він відрізняється від звичних котів. Дослідники припускають, що завдяки вмінню перетинати водні простори ці представники кішок заселили дрібні острова, розташовані між В'єтнамом і Борнео. Спостерігати за твариною в природному середовищі досить складно. Воно побоюється людей. Іноді висновку про хижака робляться за опитуванням місцевих жителів. Так, було встановлено, що представники котів, які проживають в Малайзії, подорожують по землі. Вони ходять по стежках і дорогах. На деревах вони тільки відпочивають. Приблизно те ж говорять і жителі Непалу.

Харчування

На фото димчастого леопарда часто можна побачити на дереві. Не дивно, що його основною спеціалізацією є видобуток пернатих. Але раціон доповнюється і ссавцями, такими як мавпи, кози, дикі свині. Хижак здатний атакувати молодого буйвола або оленя. Не гребує він рептиліями, рибою, іншою живністю. В неволі тварини харчуються відповідно до м'ясної дієти. Крім цього, їм дають ноги копитних тварин, щоб вони гризли їх. До того ж так організм хижаків поповнюється корисними речовинами з сухожиль. Отримують вони і фрукти, наприклад, шматочки папайї.

Розмноження

Димчастий леопард: фото з описом, ареал проживання і характеристика тварини
Більшу частину життя тварини воліють існувати наодинці. Кожен хижак має свій мисливський ділянку. Він розтягується на десятки кілометрів. Самці починають активно шукати супутниць тільки в сезон розмноження. Після успішного парування самка виношує дитинчат три місяці. В якості місця для виходжування потомства вибирають дупло в дереві. Там на світ з'являється кілька кошенят, зазвичай близько одного-п'яти штук. Вага кожного рідко досягає двісті грам. Очі малюки відкривають на 10-12 день життя. Розвиток відбувається досить повільно. Самостійно ходити дитинчата починають через двадцять днів після народження. Повний перехід на м'ясну їжу відбувається в десять з половиною тижнів. Однак ще протягом п'яти місяців малюки можуть отримувати материнське молоко. Самостійне життя вони починають вести з дев'яти місяців. Повне статеве дозрівання наступає у двадцять-тридцять місяців. Відразу після їх народження хутро кошенят має жовтувато-сірий окрас, але до шести місяців на ньому з'являються плями. Розмноження у неволі буває занадто непередбачуваним. Із-за того що самці проживають на обмеженій території, вони дуже агресивні. У 80 % випадків після спарювання вони нападають на своїх супутниць. Самки часто гинуть. Не у всіх тих, що вижили кішок виводиться потомство. Однак зоопарки продовжують спроби відродити популяцію в неволі. Так, практика показала, що спільне вирощування особин обох статей знижує агресивність самців. Важливо, щоб пара жила разом з раннього віку, коли тваринам ще не виповнилося одного року. Таке може собі дозволити не кожен зоопарк.
Є дослідники, які схильні проводити подальше розмноження шляхом штучного осіменіння та ембріональних пересадок. Так можна зберегти життя самок та отримати здорове потомство.

Стан популяції

Димчастий леопард: фото з описом, ареал проживання і характеристика тварини
Багато дикі тварини знаходяться під загрозою вимирання. Вони занесені в Червону Книгу. Димчастий леопард не виняток. Всього існує чотири підвиди цієї тварини. Кожен з них поширений на конкретній території:
  • Південний Китай та Індокитай;
  • Тайвань;
  • Непал;
  • Борнео.
  • Вважається вимерлим тайванський хижак. Причиною такого стану справ стала не тільки вирубка лісів, але і браконьєрство. На ринку цінується шкура тварини, а також його ікла і кістки. Жителі Азії здавна застосовували в медицині. У деяких ресторанах пропонують страви з м'яса зникаючих видів. В європейських зоопарках все частіше зустрічаються ці кішки. Якщо діяльність людини щодо винищення хижаків не припиниться, скоро димчастого леопарда можна буде побачити тільки на відео або в клітці.
    Димчастий леопард: фото з описом, ареал проживання і характеристика тварини
    • Коментують
    • Сьогодні
    • Читають