Авторизація
 
  • 15:16 – Шарф з косами спицями: схема візерунка, опис роботи 
  • 23:32 – Смартфон Samsung Galaxy S4 GT-I950016Gb: огляд, опис, характеристики і відгуки 
  • 23:31 – GPS-трекер для автомобіля. Який GPS-трекер вибрати для автомобіля? Встановлення GPS-трекера на автомобіль. Підключення GPS-трекера 
  • 23:31 – Кращі марки китайських телефонів: огляд, характеристики, моделі та відгуки 

Качка чубата чорніти

Невелика качка з «зачіскою» на голові отримала назву "чубата чорніти". У народі її іноді називають чорнушка або белобок, ці найменування теж в деякій мірі описують її зовнішність. Для комфортного проживання їй необхідний водойму, багатий рослинністю. Щоб добути собі їжу, цей птах пірнає на глибину, яка іноді сягає 10 метрів. Тому для неї краще, якщо водойма буде глибоким. В ньому здобуває чубата чорніти харчування більш поразнообразное. Під водою птах дістає молюсків, які є її основною їжею. Додатково поїдає вона і ракоподібних, дрібну рибку, личинок комах. У голодні часи не гребує використовувати рослини як добавку до основного раціону. Відносять цю качку до нырковым, пірнає вона швидко, а ось злітає важко і тільки після розбігу по воді.
Качка чубата чорніти

Де живе

Мешкає чубата чорніти в Карелії, а також на Кольському півострові і Далекому Сході. Гніздів'я її проходить в Башкортостані, Зауралля, Північної Сибіру, Північному Казахстані, Середньому Заволжя. Проживає вона і в Лондоні, де охоче селиться в міських ставках. Часто зимовище цих птахів розташований у північній частині Франції, Німеччини, Бельгії, Голландії. Більшість віддає перевагу холодну пору року проводити на море. Їх можна зустріти в Марокко, Єгипті, біля берегів Чорного і Азовського морів. Навіть у В'єтнамі, Індії, Іраку, Японії знайомі з цими представниками фауни.
Качка чубата чорніти

Як виглядає

Мисливці добре бачать цю качку на воді, завдяки яскравому оперення у самця, і відрізняють від інших видів хохолку на голові. Самка виглядає невзрачнее свого «чоловіка». Замість чорного оперення у неї є коричнево-руде, так і прикраса на голові у неї менша. Самець же, навпаки, має контрастне біло-чорне оперення і великий чубчик. Очі жовті, дзьоб блакитний, лапи сірі. Полюють на цю птицю неохоче, так як її м'ясо поступається за своїми смаковими якостями м'яса інших представителяей даного виду пернатих - воно сильно віддає рибою або має жирового присмаку. Але якщо вже вдалося її добути, то можна використовувати і пух і перо. Є регіони, де її добувають у великих кількостях. На полюванні найчастіше застосовують опудала і спеціальні свистки, з допомогою яких імітують крик качки.
Качка чубата чорніти

Гніздування

Чубата чорніти завжди створює міцну пару, в якій качки зберігають вірність один одному протягом всього життя. Для того щоб «познайомитися» з дамою свого серця, самець виконує шлюбний танець, під час якого махає крилами і закидає голову. Чубата чорніти влаштовує гнізда біля води. Для цього качкам підходять острівці або плаваючі купи тростини або гілок, іноді селяться вони і в дуплах дерев. Чубата чорніти, фото якої представлені в цій статті, для облаштування гнізда використовують суху траву або свіжі стебла і листя. Місце для будинку може бути вологим. У цьому випадку гніздо, звите качкою, буде нагадувати чашу з бортами висотою 9-10 сантиметрів. Якщо місце сухе, то птах риє ямку, щоб приховати кладку, й прикриває зверху її пухом. В цьому гнізді і з'являється потомство щасливої пари. Яйця чубатого білоокої оливкового кольору, мають близько 5 см в діаметрі, в одній кладці їх від 9 до 13 штук.

Спритні малюки

Доглядає за майбутніми і вже проклюнувшимися пташенятами самка. Самець ніяк не допомагає їй піклуватися про потомство. Висиджування триває 25-26 днів. Каченята, як і в інших представників цього виду пернатих, спочатку покриті пухом. Але довго засиджуватися на одному місці їм не доводиться. Вже через добу після появи на світ вони під проводом мами-качки спускаються на воду і навіть пробують пірнати. Зазвичай чубата чорніти починає гніздування в травні, а потомство з'являється в червні-липні. Малюки, хоча і мають декілька днів народження, вже вміють ховатися серед водяних рослин, прибережних заростей і коренів, тікати від небезпеки. Та до того ж мати захищає їх від раптового нападу, відволікаючи увагу ворога на себе, піднімаючись у повітря і крякая. Сім'я разом, поки в серпні каченята не почнуть покриватися справжніми пір'ям. Дорослі особини в цей час будуть линяти. Вони повністю позбудуться від старих пір'їн і обростуть новими. Після цього зграя готується до дальнього перельоту, який триває з вересня по листопад в залежності від місця гніздування.
Качка чубата чорніти
Не варто вбивати цю дрібну птицю. Тим більше, що хорошого в такій видобутку мало. Невелика за вагою і несмачна чубата чорніти підійде скоріше для розведення в міських умовах для поліпшення естетичного виду водойм, до того ж вона не боїться сусідства з людиною.
Качка чубата чорніти
  • Коментують
  • Сьогодні
  • Читають