Добрі поради » Цікаве » Що таке критика? Докладний розбір

Що таке критика? Докладний розбір

30-04-2016, 18:45
728
0
У статті розповідається про те, що таке критика, для чого вона потрібна, якою вона буває і що потрібно, щоб стати критиком.

Творчість і обговорення

Ще в давні часи, коли наші предки і на людей не дуже-то були схожі, серед них знаходилися ті, кого приваблювало все незвичайне і дивовижне, наприклад, музика і малюнки. З наскельними витівками все зрозуміло, правда, до наших днів збереглося їх не так багато, як хотілося б, але примітивні музичні інструменти справили фурор, коли їх знайшли. По суті, творчість з мистецтвом люблять і визнають всі високорозвинені істоти з високим (за мірками тваринного світу) інтелектом. Наприклад, дельфіни і слони вміють малювати, і останні навіть відтворюють якісь картини свого життя, які бачили багато років тому.
Мистецтво, як таке, тісно пов'язане з розвитком суспільства і взагалі становленням людини, як особистості. Давно було доведено, що без нього нормальний розвиток цивілізації неможливо. І невід'ємною частиною мистецтва є його критика. Так що таке критика, для чого вона потрібна і який буває? В цьому ми і розберемося.

Визначення

Що таке критика? Докладний розбір
Серед людей завжди знаходилися ті, кого приваблювало мистецтво будь-якого роду, і вони прагнули створити щось особливе, унікальне, і пізніше поділитися ним з іншими. Так виникали мандрівні співці і поети, їх оповіді запам'ятовувалися і передавалися з уст в уста. Те ж саме і з художниками, письменниками та іншими. Але будь-яка діяльність подібного роду не може бути ідеальною. Так, що таке критика? Це обговорення твори в результаті якого складається його оцінка, виявляються сильні і слабкі сторони, розглядається посил, яке воно несе, його перспективи і цінність як для сучасників, так і для нащадків.
В процесі критики розбирається також цінність твору, якщо темою критики виступає щось інше, крім картини, віршів або пісень, то подібне явище допомагає знайти правильну точку зору, або ж найбільш наближену до неї. Так що критика може застосовуватися не тільки в мистецтві. Приміром, наукові гіпотези й припущення в обов'язковому порядку піддаються критиці. Так що тепер ми знаємо, що таке критика. Але які види її бувають?

Хороша і погана

Що таке критика? Докладний розбір
Грубо кажучи, буває хороша, - конструктивна, і погана критика. У першому випадку її судження ґрунтуються на неупередженому розборі матеріалу, коли людина, або група осіб у процесі обговорення твори мистецтва, наукової теорії та іншого спирається саме на факти, посилання та дії, а не особисте ставлення до автора. Простіше кажучи, хороша критика, це та, яка несе в собі конструктивне обговорення, із зазначенням помилок, недоробок і мінусів, і все це, незалежно від особистого ставлення до автора або групи авторів. Ну, а якщо говорити про критику поганий, то тут все з точністю навпаки – вона не несе в собі нічого здорового, претензії не мають чіткого обґрунтування, вона сильно залежить від особистого ставлення до автора. До речі, поганий критика може бути і та, яка просто вихваляє твір або щось інше, ніяк не обґрунтовуючи позитивні оцінки.

Зміст

Що таке критика? Докладний розбір
У чому ж суть критики? Без обговорення, оцінки і розбору будь-творець, автор або вчений не зможе адекватно розвиватися. Рано чи пізно він або захворіє манією величі, або ж, навпаки, впаде в смуток через те, що ніхто навіть не обговорює плоди його праць. В науці ж критика просто необхідна, зазвичай, теорії і гіпотези розробляються далі, тільки якщо витримують первісну конструктивну критику.

Історія критики

Критика як така існувала завжди, але, мабуть, найбільш відомою вона стала в Стародавній Греції і Римі, де було безліч талановитих поетів, скульпторів, художників і вчених. Але все ж варто пам'ятати – часом критика буває шкідлива, особливо якщо дає її чоловік, абсолютно нічого не розуміє в даному питанні. Але чи правильно твердження про те, що перш, ніж почати щось або когось критикувати, потрібно детально розбиратися в темі? І так, і ні. З одного боку, людина не зобов'язаний сам вміти писати вірші для того, щоб оцінити чиєсь творіння, те ж саме з піснями та іншими оповідями. Але з іншого боку, якщо людина починає критикувати техніку написання картини, проектування будівлі або пропорції скульптури, йому корисно для початку отримати хоч якісь уявлення про ці процеси. Критикувати завжди набагато легше, ніж створювати. І, до речі, мало хто критикує, наприклад, загальну теорію відносності Ейнштейна, або припущення про походження стародавнього урагану на Юпітері, адже для цього потрібно розуміти, про що говориш. Деякі відносяться до критиків негативно, вважаючи їх просто шахраями, які наживаються на чужих творах, і такі випадки іноді бувають насправді. А деякі критики спеціально провокують авторів на сварки, бійки та скандали.
Що таке критика? Докладний розбір
Так що, тепер ми знаємо, що таке критика, для чого вона потрібна, і який буває.