•  – Мотоцикл "ІЖ Планета-7": опис, характеристики, фото 
  •  – Як замінити задній сальник коленвала: покрокова інструкція 
  •  – Східні костюми для танцю живота своїми руками: фото з описом 
  •  – Kia Rio: відгуки власників, огляд автомобіля, достоїнства і недоліки 

Птах дубонос звичайний: опис, спосіб життя, ареал проживання і цікаві факти

Ця гарна пташка може досить довгий час сидіти на одному місці, практично без руху, ніби думала про щось. При всій своїй обережності і диковатости обдарована вона непоганими розумовими здібностями, кмітливістю і сміливістю. При всьому цьому птах ця нерідко завдає значної шкоди садівникам, іноді навіть повністю знищуючи врожай. Її назва — дубонос. У статті представлена інформація про цю дуже знайомою різновиди пернатих. Чим харчується птах дубонос, який спосіб життя веде, які цікаві факти пов'язані з нею? У статті наведено відповіді на ці та інші питання, пов'язані з цією птицею.

Поширення

Ареал проживання дубоноса охоплює території Північної Африки і Північної Індії, Європи і Азії (території помірних широт). Він воліє селитися в листяних лісах. Особливо хороші вони для цієї птиці, якщо неподалік є дикорослі або культурні сади з фруктовими і ягідними насадженнями.


У той же час дубонос може чудово обжитися і в гаях, парках, інших змішаних лісах. Їх можна зустріти навіть у борах. Нижче представлено більш докладний опис птиці дубонос.

Характеристики

Дубоносы відносяться до роду птахів сімейства вьюрковых. За розмірами своїм вони не перевершують скворцов. Статура у них щільне, голова велика. Птах за деякими ознаками схожа зі шпаком, відрізняється лише більш коротким розміром тіла.
Птах дубонос звичайний: опис, спосіб життя, ареал проживання і цікаві факти
Відмінною особливістю дубоносов є форма їх дзьоба. Він у них масивний і товстий, має конічну форму і непомітно зливається з чолом. Порівняно невелика птиця дубонос з трохи укороченим хвостом має довжину тіла до 19 сантиметрів. Вага її становить від 40 до 65 грам, розмах крил досягає 33 сантиметрів.

Забарвлення оперення

Надзвичайно красива у цих пернатих забарвлення пір'я. Вона різноманітна за своїм відтінкам. Зустрічаються шоколадна, рожева, чорна, коричнева і інші фарбування, причому протягом року вони можуть змінюватися, особливо у весняну пору. Стосується ця особливість більшою мірою самців. Лоб, потилицю і тім'я у них пофарбовані в світло-коричневий колір. Шия сіро-рожевого кольору, плечі каштаново-бурі, а надхвістя оливково-буре. У винно-сірий колір пофарбовані черевна частина тіла, махові пір'я, смуга навколо дзьоба, підборіддя, а вуздечка і хвіст чорні.

Самки мають більш тьмяні відтінки пір'я. Молоді птахи ще більш непоказні. Відмінною особливістю останніх є сіро-жовтого відтінку нижня сторона тіла з поперечними темними барвистими цяточками.
Птах дубонос звичайний: опис, спосіб життя, ареал проживання і цікаві факти

Види

Рід дубоносов представлений трьома видами. Звичайний дубонос зазвичай мешкає в парках, садах, листяних і змішаних лісах Євразії, за винятком північно-східної частини материка, а також країн Скандинавії та центральної частини Росії. Краще селитися в гаях і дібровах, а також у насадженнях, розташованих поруч з людським житлом. Звичайний дубонос живе в Сибіру, в Криму, на Кавказі і на Алясці. Мігрує він в країни з більш теплими кліматичними умовами, досягаючи меж Туреччини, Алжиру і Марокко.
До інших видів цих птахів відносяться вечірній і капюшонный дубоносы, у яких забарвлення поєднує в собі яскраво-жовті, білі і чорні тони. Складаються ці два різновиди в досить близькій спорідненості. Місце їх проживання — Американський континент, але капюшонный дубонос воліє його центральну частину, а вечірній — північну.
Птах дубонос звичайний: опис, спосіб життя, ареал проживання і цікаві факти

Звичайний дубонос: утримання в домашніх умовах

Досить широкий ареал його поширення. Він охоплює великі території від Британських островів до Японії. Але ці птахи рідко зустрічаються на північних і північно-східних територіях. Отже, у скандинавських країнах їх практично можна не зустріти. Це дуже гарний птах. Оперення у самця буро-коричневе з рудим відтінком. На шиї є гарний сіро-помаранчевого кольору "шарфик". Біла смуга проходить по його чорним крил, а чорний хвіст має біле закінчення. Колір дзьоба може змінюватися: взимку - палевий, інший час року — блакитно-сірий. Як у більшості птахів, самка дубоноса не так красива. Виглядає вона тьмяніше, а на бічній поверхні тіла і на голові є поперечний малюнок. Дану різновид цілком можна утримувати в умовах будинку. Привертає увагу любителів птахів їх красива і незвичайна забарвлення. Тривалість життя дубоноса, проживає в клітці, досить велика, і приборкується він відносно швидко. Для його змісту потрібна простора клітка. Неприпустимі для цієї птиці житла з дерев'яних прутів, так як вона без праці може перекусити їх своїм потужним дзьобом. Завжди необхідний для них доступ до чистої, свіжої води.

Птах дубонос звичайний: опис, спосіб життя, ареал проживання і цікаві факти
Раціон харчування домашніх дубоносов:
  • насіння льону, вівса;
  • насіння соняшнику;
  • ягоди (обліпиха, черемха, калина, шипшина, горобина);
  • кісточки вишні, черемхи і черешні;
  • овочі і фрукти (огірки, яблука);
  • гілки з весняними бруньками (особливо з плодових дерев).
  • Для хорошого травлення необхідно давати дрібний гравій, пісок і крейда.

    Зимующая або перелітний

    Дубонос — перелітний птах лише в північних територіях ареалу поширення. Особини, що живуть у південних районах, вважаються кочівними. До місць гніздування ці птахи прилітають навесні (березень-травень). Восени вони мігрують у місця зимівлі (вересень-жовтень) на південь. Зимуючі птахи дубоносы є на Кавказі. Вони не потребують зимовому перельоті, оскільки кліматичні умови цих місць дозволяють сприятливо перезимовувати на місці.
    Птах дубонос звичайний: опис, спосіб життя, ареал проживання і цікаві факти

    Гніздування

    Зазвичай пари утворюються під час зимових кочівель, а до гніздування вони приступають тільки в кінці весни. Гніздо розташовується в розвилці біля стовбура дерева, приблизно на 6-метровій висоті. Зазвичай його будують не дуже глибоким. В якості будівельного матеріалу використовуються гілки, лишайник і мох. Спорудження гнізда починається в квітні. Кількість яєць у кладці зазвичай варіюється в межах 3-7. Насиджування — завдання самки, а самець в цей час годує її і лише зрідка змінює. Яйця блідо-зеленуватого відтінки мають негустий малюнок. Вигодовуванням вилупилися пташенят займаються обоє батьків. Перші пташенята з'являються в першій половині липня-місяця. У гнізді вони знаходяться близько дванадцяти днів. Розмноження дубоноса практично не відрізняється від інших пернатих. Кормом для молодих птахів є насіння рослин і личинки комах, а також самі комахи. Перший виліт молодняку з гнізда відбувається в кінці липня. Як раз в цей час дозріває велика частина ягід. Їх насіння служать основною кормовою базою і для дорослих, і для молодих особин. Спочатку виводки тримаються окремо, злиття в зграйки відбувається в серпні. Молоді дубоносы невеликими групами кочують по плодовим городах і садах, забезпечуючи себе їжею.
    Птах дубонос звичайний: опис, спосіб життя, ареал проживання і цікаві факти

    Харчування

    Птахи дубоносы — зерноядные. Їдять вони насіння різних плодово-ягідних кісточкових рослин. Це насіння вишні, сливи, черемхи та ін Насіння гороху, кукурудзи, соняшника, липи, вільхи, ясена і клена, а також комахи злегка урізноманітнюють раціон харчування. У районах, де численні популяції дубоносов, ягідні і плодові сади відчувають на собі деякі негативні наслідки від життєдіяльності цих птахів.

    Спосіб життя дубоноса

    Птахи ці полохливі й обережні. Тому вони дуже рідко попадаються на очі людини, у зв'язку з чим їх назвали пташками-невидимками. Дубоносы – прекрасні майстри маскування. Вони здатні «розчинятися» у повітрі буквально на очах. Вони люблять селитися в яблуневих садах і на узліссях дібров, ховаючись в кронах дерев. Їм властива флегматичність і заглиблення в себе. Вони, як зазначалося вище, можуть довго нерухомо сидіти на гілці майже без руху. При своїй обережності вони при необхідності досить відважні і можуть постояти за себе. При властивій їм красу і невибагливості, а також відносно швидке звикання до людині в домашніх клітинах вони містяться рідко. Можливо, це пов'язано з тим, що дубоносы наполегливо ховаються від сторонніх очей. Примітні ці красиві створення і своїм незвичайним музичним співом. Особливо часто їх звуки чутно навесні. Відрізняються їх позиви негучною дребезжащей отрывистостью, іноді схожою на цвірінькання. Тривалість їх життя — в середньому не більше п'яти років.
    Птах дубонос звичайний: опис, спосіб життя, ареал проживання і цікаві факти

    Цікаве про дубоносах

    Нижче представлені деякі цікаві факти:
  • Дубоносы при нападі на них захищаються укусами свого дзьоба, який здатний здавлювати з силою близько 45 кілограмів.
  • Разгрызая кісточку, птах іноді викидає м'якоть і починає гризти таку кісточку (її захоплює процес розколювання).
  • У різних місцях проживання дубонос має деякі особливості забарвлення, які вважаються подвидовыми (наприклад, підвид казахстанський пофарбований тьмяніше і світліше, ніж європейський і кавказький, мають більш яскравий і насичений колір).
  • Під час перельотів птах тримається на 250-метровій висоті, причому летить і в групах, і поодиноко.
  • Деякі дубоносы-довгожителі доживають до віку п'ятнадцяти років.
  • На землю птах нечасто спускається, і пересувається вона зазвичай стрибками або просто кроком, перевалюючись, як незграбний папуга.
  • Дубонос — найбільший представник сімейства вьюрковых в Європі.
  • В Білорусії є села з назвами Дубоносы.
  • Восени на черешках листя тополі розростаються галли, усередині яких знаходяться невеликі колонії попелиць. На такому дереві дубонос годується до самого листопада. Він розколює як горішки ці галли і вилизує з них ніжних комах, які для інших птахів практично недоступні.
  • Ця птиця боїться відходити на великі відстані від свого дерева, так як воно для неї є укриттям від великих і небезпечних хижаків, а також прекрасним джерелом їжі.
  • Дубоносы часто приносять чималий шкоди садам, начисто поїдаючи в них плоди і ягоди.
  • На закінчення

    Свою назву ці птахи отримали завдяки прикметним за формою, масивного та міцного дзьоба. Птахи дубоносы іноді бувають такими ненажерливими, що знищують без залишку все, що було плодами людських праць. Вони поїдають не тільки свіжі огірки, яблука, але і інші овочі та фрукти. Ці птахи здатні знищити навесні навіть тільки починають набухати бруньки фруктових дерев, не даючи їм розпуститися. Також вони люблять свіжу зелень: салат, капусту, квіти кульбаби і конюшини, подорожник та інше. Так що шкоди від цих птахів великий. Флегматична на вигляд, але дуже спостережлива, кмітлива і навіть надзвичайно смілива птах стала в якійсь мірі справжнім бичем садівників і городників.
    Птах дубонос звичайний: опис, спосіб життя, ареал проживання і цікаві факти
    • Коментують
    • Сьогодні
    • Читають