Гірська індичка, або кавказький улар: де живе, як виглядає та чим живиться
Усе про дивовижного та обережного пернатого мешканця високогірних скель Кавказу.
Гірська індичка — птах, знайомий далеко не кожному. Вона живе у важкодоступних регіонах, тому людей, які бачили її на власні очі, дуже мало. Кавказький улар (саме так по-науковому називається гірська індичка) зовні нагадує водночас і свійську курку, і велику куріпку. Водночас це один із найбільших представників родини фазанових.
Короткий опис та зовнішній вигляд
Основний колір в оперенні улара — сірий із витонченими світлими та темними вкрапленнями (мармуровий малюнок). Такий природний камуфляж чудово допомагає птахові ховатися від хижаків, роблячи його практично непомітним на тлі голих скель та каміння. Загальна світова чисельність цього виду за оцінками орнітологів коливається в межах 400–700 тисяч особин.
Максимальна вага, якої може досягати дорослий кавказький улар, становить близько 3–4 кг. Він має міцне, збите тіло, короткі й товсті лапи, невелику шию, маленький широкий дзьоб, короткі загострені крила і порівняно довгий закруглений хвіст. Така будова дозволяє пернатому блискавично й вправно пересуватися крутими вертикальними схилами. Короткі крила під час ходьби та бігу птах використовує насамперед для підтримки рівноваги.
Де мешкає гірська індичка?
Кавказький улар є ендеміком і зосереджений в альпійській зоні Головного Кавказького хребта. Ці птахи зустрічаються як на рівні 1800 метрів, так і на запаморочливій висоті до 4000 метрів над рівнем моря. Свої гнізда вони облаштовують у глибоких ущелинах та серед кам'янистих розсипів. З липня улари мають звичку кочувати ближче до засніжених вершин гір, а взимку, рятуючись від лютих морозів, опускаються до нижніх поясів. Інші види уларів (споріднені родичі) зрідка зустрічаються також у Центральній, Середній і Малій Азії, а також у Південному Сибіру.
Гірські індички воліють триматися не поодинці, а невеликими зграйками. Пік їхньої активності припадає на ранні ранкові години. Саме на світанку на схилах гір можна почути їхній своєрідний мелодійний спів. Побачивши небезпеку, улари не злітають угору, а стрімко біжать до найближчого обриву, щоб розправити крила і плавно зісковзнути у прірву. Під час такого планування птах видає характерний гучний свист.
Особливості харчування
Кавказький улар — суворо вегетаріанський птах. На схилах гір він збирає молоде листя, насіння, квіти, бруньки та стебла майже 70 видів місцевих рослин. Переважно його раціон складається із високогірних злаків, осоки, гвоздикових та бобових культур.
Для нормального перетравлення такої грубої рослинної їжі улари ковтають дрібні камінчики (гастроліти), які працюють у м'язистому шлунку як жорна. Іноді в шлунку одного птаха може перебувати до 20 грамів каменів. Цікаво, що уларам необов'язково шукати джерела води або ходити на водопій — усю необхідну вологу вони отримують безпосередньо зі з'їденої зелені та ранкової роси.
Сезон розмноження
До середини березня птахи тримаються зграями, але з настанням весни у них починається шлюбний період, і зграї розпадаються на пари. Самці кавказького улара приваблюють самок гучним співом. Також у цей час нерідко спалахують запеклі бійки між суперниками за територію та прихильність «нареченої». Шлюбні турніри забирають у самців багато сил, через що вони помітно втрачають вагу.
Коли самець нарешті досягає взаємності, він починає шлюбний танець: високо піднімає хвіст і витягує шию. Після спарювання в березні-квітні настає період гніздування. Самка облаштовує просте гніздо на землі під прикриттям скелі чи куща і відкладає від 5 до 8 яєць. Насиджує їх вона самотужки, самець у цьому участі не бере і йде на лінію линьки, де знову активно набирає вагу. Пташенята, що вилупилися, ростуть дуже швидко: вже за 3 місяці вони наздоганяють батьків за розмірами, а наступної весни вже самі здатні давати потомство.
Специфіка полювання та поведінки
Спеціально на уларів місцеві мисливці виходять рідко — полювання у високогір'ї вимагає колосальних фізичних зусиль, тому частіше птах стає випадковою здобиччю під час полювання на великих копитних тварин (наприклад, турів).
Більше того, улари часто дратують мисливців: маючи феноменальний зір та вроджену обережність, птах помічає людину за сотні метрів. Він миттєво видає пронизливий, різкий свист, який лунає на всю ущелину, попереджаючи про небезпеку інших звірів. Через це полювання в радіусі кількох кілометрів стає неможливим.
Індіанські імена: магія, прихований зміст та традиції ім’янаречення
Що таке фюзеляж літака? Схема, пристрій, елементи конструкції