•  – Білизняний шов: як робити правильно 
  •  – Вітрильні човни: види, класифікація 
  •  – Велосипед жіночий: огляд моделей 
  •  – Букет з грошей своїми руками: фото, покрокова інструкція по виготовленню, цікаві способи подарувати гроші 

Заєць-русак: фото і опис, де живе і чим харчується?

Міжнародна наукова назва роду зайцев у перекладі з латини звучить як Lepus. Ці ссавці належать до загону зайцеподібні сімейства зайцевые. Раніше їх вважали різновидом гризунів. Пізніше вчені з'ясували, що вони відрізняються за складом крові і будовою зубів. Зайці є одними з найпоширеніших тварин в нашій країні. На території Росії мешкають 4 найбільш поширені види зайців: маньчжурський заєць, заєць-біляк, заєць-піщаник, заєць-русак. Спосіб життя і деякі характеристики можуть відрізнятися в залежності від виду. Про останній з перерахованих представників ми хочемо сьогодні розповісти.

Заєць-русак: опис

Даний вид відрізняється від інших більш великим розміром: її довжина може досягати 68 см, зріст — 30 см. Вага коливається від 5 до 7 кг, це безпосередньо залежить від місця проживання. В нашій країні найбільш великі особини проживають на території Башкирії, а найдрібніші — південні русаки. У зайця досить довгі (9-15 см) вуха і чудовий слух. На відміну від зайця-біляка у русака більш довгий хвіст клиноподібної форми, який зверху пофарбований у чорний колір. Крім цього, ступні русака більш довгі і вузькі. Очі в зайця мають гарний червонувато-карий відтінок.


Заєць-русак: фото і опис, де живе і чим харчується?

Забарвлення

Представники цієї породи мають красиву хвилясту шовковисту шерсть. Відмінною особливістю зайця-русака є забарвлення. Він поєднує в собі неперевершену суміш різних палевих, жовтувато-сірих, рудих тонів з помітною брижами, яка особливо виділяється на спині. Шерстка у цьому місці курчавится і стає схожою на хорошу мерлушку (так називають хутро ягняти). Зверніть увагу на те, що у мешкають на території південних і західних районів колишнього Радянського Союзу зайців-русаків забарвлення не змінюється протягом усього року. У північних районах і на схід русаки лише трохи біліють, в основному з боків. На північному межі в зимовий час зайці стають практично білими, зберігається лише темна смуга на спині. Кінчики і облямівки вух, а також верхня частина хвоста завжди залишаються чорного кольору.

Линька

Як у всіх представників сімейства зайцевих, у тварин спостерігається сезонна линька двічі в рік — навесні і восени. Початок і термін цього процесу пов'язані з зовнішніми умовами. Линька настає після зміни тривалості світлового дня, а її тривалість залежить від температури повітря. Весняна линька починається вже в кінці зими або на початку весни, триває протягом 75-80 днів. Линяння починається з голови і закінчується на рівні нижніх кінцівок. Линька восени навпаки починається задній частині тіла і поступово переходить до голови. Найчастіше її початок припадає на вересень, а закінчення — на кінець листопада. Хутро до зими виростають більш густий, пишний, він відмінно захищає тварину від холоду. Линька повністю змінює образ зайця-русака, що дозволяє йому краще вписуватися в навколишнє природу і бути менш помітним для своїх ворогів.

Заєць-русак: фото і опис, де живе і чим харчується?

Слух і нюх

Тварина відмінно пристосований до проживання в умовах відкритих просторів. Відповідно до опису, заєць-русак має гарний зір і здатний відрізнити небезпеку на відстані 300-400 м. Твердження про те, що заєць «короткозорий» помилково, швидше за все, воно викликане тим, що тварина дуже цікаво і не завжди може визначити рівень небезпеки. Можливо, з цієї причини русак може близько підпустити до себе мисливця. Не менш гостро розвинені у нього нюх і слух, які допомагають йому відмінно орієнтуватися в навколишньому середовищі. Існує багато прикладів, коли тварина проявляє витримку, спритність, хитрість. Ареал проживання русака часто знаходиться в безпосередній близькості до людини. Багато повадки зайця говорять про його кмітливості, наприклад, у разі небезпеки він часто шукає порятунку в населених пунктах або ховається в стаді худоби.

Середовище проживання зайця-русака

Даний вид зайців в основному населяє всю європейську частину нашої країни — від Архангельська до узбережжя Каспійського моря, від західних кордонів до Зауралля. Зона його існування постійно розширюється, наприклад, за останні 50-60 років кордон відсунувся на схід приблизно на 1000 км. Русаков випускали там, де вони раніше не жили, це регіони Західного Сибіру і Далекого Сходу. Зазначимо, що спроби вчених акліматизувати тварин на території Бурятії закінчилися невдачею. Русаки мають прихильність до місцем проживання, обраним одного разу. За винятком тих особин, які проживають в горах. У зимовий час вони спускаються до підніжжя, а після того як зійде сніг, знову піднімаються в гори. Кожна тварина зберігає за собою територію в 50 гектарів. Русак — степової заєць, тому найчастіше для проживання вибирає відкриті угіддя, його можна зустріти поруч з полями, засадженими різними сільськогосподарськими культурами, у ярах, балках, садах, лугах, на околицях лісів, чагарникових заростях.
Заєць-русак: фото і опис, де живе і чим харчується?

Спосіб життя

Зайця-русака за образом життя можна назвати сутінковим нічною твариною, протягом світлового дня він найчастіше відпочиває на днювання. Проте в тому випадку, якщо спостерігається висока чисельність його родичів, звички зайця можуть змінюватися, він стає активним і в денний час. Для лежання вибирає найрізноманітніші місця, це залежить від погоди, освітленості, характеру місцевості.

Нора

На відміну від ще одних представників сімейства зайцевих — кроликів - русак ніколи не риє глибоких нір. Заячі нори являють собою невеликі поглиблення в землі і знаходяться під кущами або корінням дерев. У гарну сонячну погоду вони влаштовують собі днювання в тих місцях, де є хоча б невелике укриття. У зимовий час лежка взагалі не потрібно, бо як зайці сплять прямо на снігу.

Звички

Незважаючи на свій великий розмір, заєць-русак здатний розвивати дуже високу швидкість до 60 км/год. Однак зауважимо, що рухатися в такому темпі він може порівняно недовго. Під час бігу русак виконує довгі стрибки і різко змінює напрямок. Він майстерно вміє заплутувати сліди, бігати великими колами, петляючи по місцевості, тим самим вводячи переслідувачів у оману. Завдяки такому способу пересування тваринці вдається втекти від переслідуючих його хижаків.
Заєць-русак: фото і опис, де живе і чим харчується?
Багатьох цікавить питання про те, чи вміють зайці плавати. Дивно, хоча ці тварини не люблять воду і найчастіше тримаються від неї подалі, вони непогані плавці. Заєць практично є безголосим тваринам і навіть в шлюбний сезон лише зрідка подає голос. Тільки в разі поранення русак голосно кричить, звук нагадує крик немовляти.

Харчування

Раціон зайця-русака влітку і взимку значно розрізняється. Те, чим він харчується, залежить від місця проживання, сезону і погодних умов. Літо З настанням літа раціон зайця стає більш різноманітним. Звірятко вживає в їжу більш ніж 500 видів рослин, віддаючи перевагу зеленої їх частини. Не проти він поласувати овочами, баштанними, фруктами. Все це звірята добувають на сільськогосподарських полях або здійснюючи набіги на сади і городи.
Осінь Розглянемо, чим живиться заєць-русак з настанням осені. З цього періоду часу раціон звірків все більше становить тверда їжа. Основним раціоном харчування є гілки чагарників, пожухлої трави, різні корінці.
Заєць-русак: фото і опис, де живе і чим харчується?
Зима З приходом зими, особливо в тих регіонах, де випадає велика кількість снігу, твариною стає важче добувати їжу. Адже високий рівень снігового покриву здатний повністю закрити всю їжу, яку їдять зайці в зимовий час. Рятуючись від голоду, вухаті все ближче підходять до населених пунктів. Значно покращують якість життя у суворі зими копиці сіна, ягоди і фрукти, що залишилися на чагарниках, плоди, які з осені лежать на землі (їх вони викопають з-під снігу). Більшу частину раціону в цей час становить деревна кора. Для цього зайці вибирають такі дерева: верба, осика, береза та інші дерева м'яких порід. Перебуваючи в цю пору поруч з населеними пунктами або фруктовими садами, вони здатні завдати величезної шкоди садівництву, оскільки практично повністю згризають кору фруктових дерев. Весна З приходом весни кормова база звірків стає різноманітнішим за рахунок молодих пагонів, свіжої трави, нирок. Для заповнення дефіциту поживних речовин заєць-русак вживає в їжу землю, кістки тварин, невеликі камінчики.

Розмноження

Слід сказати, що зайці воліють жити не зграями, а поодинці, вони об'єднуються лише в період гону. Початок спаровування залежить від погодних умов. У тому випадку, якщо зима доволі тепла, спарювання може початися вже в січні, після морозних зим — на самому початку весни (березні). Цікаво поведінку звірів в шлюбний період — вони починають вистукувати певний ритм передніми лапками по поверхні землі. В цей час самці намагаються всіляко привернути увагу самок, борючись для цього у видовищних поєдинках.
Заєць-русак: фото і опис, де живе і чим харчується?
Молодняк готовий до спарювання вже у віці 12 місяців. Терміни вагітності можуть коливатися від 41-42 до 48-51 дня. Більшість самок дає близько 5 окролів на рік, у кожному з яких в середньому від 1 до 9 дитинчат, але найчастіше 2-5 малят. На відміну від дитинчат кроликів, які народжуються голими і сліпими, маленькі зайчатки з'являються на світло в хутряній шубці і зрячими. Їх вага при народженні становить 80-150 грамів. Перші кілька днів вони тихенько лежать, причаївшись в нірці. Дивно, що самка залишає малюків одних практично відразу після пологів і лише іноді повертається, щоб їх погодувати. Однак через те, що потомство у всіх зайчих з'являється в один час, кожна проходить повз голодних дитинчат самка неодмінно їх нагодує. Така поведінка цілком зрозуміло. Малюки не мають запаху, на відміну від дорослих звірків, чим менше часу мати знаходиться поруч з дитинчатами, тим більше шансів у останніх не стати здобиччю хижаків. Завдяки тому, що молоко зайчих відрізняється високою поживністю (в ньому міститься до 24 % жиру і 12 % білка) і раннього переходу на зелені корми, тримісячного зайченя складно відрізнити від дорослої особини. Скільки живе заєць-русак? В середньому тривалість життя цієї тварини становить 6-7 років, у виняткових випадках до 12 років.
Заєць-русак: фото і опис, де живе і чим харчується?

Русаки в зарубіжних країнах

Зайці цього виду поширені на території наступних країн: Північна Америка, Канада, Південна Америка, Нова Зеландія, Австралія та Океанія. Їх популяція неухильно зростає. В даний час заєць-русак має статус промислового тварини. Він є об'єктом спортивного та любительського полювання. У деяких країнах зайці винищуються як шкідники — через те, що завдають непоправної шкоди сільському господарству: пошкоджують озимі культури, фруктові дерева (за одну ніч можуть обглодать до 15 посадок). Заєць-русак входить в число тих тварин, які є переносниками бруцельозу, туляремії, кокцидіозу, пастелерреза.

Полювання

У нашій країні полювання на зайців вельми популярна. Він є об'єктом спортивного полювання, а також хутрового промислу. Видобуток в основному ведеться за поживного, надзвичайно смачного м'яса і красивого хутра. Період полювання починається в жовтні до перших снігопадів і триває всю зиму. У природі, крім мисливців, і багато інших ворогів у вухатих. Русак є здобиччю хижих птахів, полюють на нього вовки, койоти, рисі, лисиці. На маленьких зайчат нападають навіть сороки. Зберігати популяцію зайця-русака вдається завдяки тому, що вони досить плідні.
Заєць-русак: фото і опис, де живе і чим харчується?
  • Коментують
  • Сьогодні
  • Читають