•  – Викрійка зайця-тільди в натуральну величину: особливості побудови, рекомендації та цікаві ідеї 
  •  – Як зробити Діда Мороза своїми руками: фото, матеріали, цікаві ідеї 
  •  – Габіони своїми руками: покрокова інструкція з фото, особливості та рекомендації 
  •  – Саморобка "Заєць" з капусти: майстер-клас, корисні поради для спільної творчості з дітьми 

Акула-молот: фото, опис, харчування і розмноження, цікаві факти

З величезної кількості морських мешканців акула-молот виділяється своєю незвичайною формою голови. Недолуга голова викликає цікавість і питання – звідки взялися такі нарости? Дивовижний «профіль» не узгоджується зі звичним виглядом швидко плаваючих великих риб. На перший погляд таке «прикраса» дуже незручне і створює акулам масу проблем.

Опис

Відомостей про походження молотообразных акул небагато. Скелет риб складається в основному з хрящів, тому для вивчення фахівцям дістаються в основному тільки зуби. Зовні, якщо не брати до уваги голову, акула-молот виглядає як звичайна риба. Велике веретеноподібне мускулисте сильне тіло зверху темне, з ледь помітним зеленуватим відтінком, знизу світле. Захисне забарвлення допомагає їй прекрасно зливатися з навколишнім середовищем.


На плоскій голові є помітні бічні нарости. На них розташовуються по краях очі. Рот розташований на нижній частині голови, форма зубів – трикутна. Розміри залежать від видової приналежності. Найдрібніші в межах метра, найбільші можуть виростати до 6 метрів.
Акула-молот: фото, опис, харчування і розмноження, цікаві факти
Акула-молот (факти це підтверджують) хоч і вкрай рідко, але нападає на людей. З дев'яти відомих видів – три представляють реальну загрозу. Атакує тварина тільки після провокації з боку людини. Тримаються вони зграями, з середньою чисельністю 10-20 особин. Групова життя допомагає полювати і оборонятися. Вивчаючи життя хижаків, біологи виділили 10 сигналів, якими вони обмінюються, частина з них виконують функцію попередження. Молодняк вразливий для косаток і більш великих видів акул. Вони дуже рухливі, можуть розвивати швидкість до 25 кілометрів на годину. Верткость і миттєва реакція допомагають добувати їжу. У природі можуть дожити до 30 років. Основну загрозу для акул представляють люди. Полюють на них з-за плавників, часто з невиправданою жорстокістю: відрізають плавець і ще живу акулу викидають у море.

Харчування

Відносно невеликий розмір зубів не дозволяє полювати на занадто велику здобич. Раціон акули-молота (фото в тексті) досить різноманітний:
  • краби, омари;
  • кальмари, восьминоги;
  • скати;
  • темноперые сірі і сірі куницеві акули;
  • морські карасі, соми, коти, обаполи й окуні, камбала, риба-жаба, риба-їжак.
  • Відомі випадки канібалізму. Гігантська акула-молот може харчуватися видобутком і побільше. Більш всього вони воліють скатів, абсолютно не побоюючись їх отруєних шипів. Вдень хижаки збираються у великі зграї, а вночі вирушають на полювання. Вранці знову збираються разом. Тактика полювання нехитра: акула пропливає біля самого дна, при виявленні видобутку або приголомшує її головою, або притискає до дна і поїдає.
    Акула-молот: фото, опис, харчування і розмноження, цікаві факти

    Розмноження

    Статева зрілість настає при досягненні певної довжини і маси тіла. Самки трохи більші за самців. Спарювання відбувається ближче до поверхні, при цьому самець може втикати зуби в свою партнерку. Термін вагітності 10-11 місяців. Пологи в північній півкулі припадають на кінець весни - початок літа, австралійського континенту – на грудень-січень. Цікавий той факт, що у дитинчат молот спрямований уздовж тулуба, що допомагає уникнути травм при пологах. При попаданні в «вільну» воду він відразу стає в звичне для дорослих особин положення. «Пологовими будинками» служать дрібні прибережні затоки, в них зазвичай багато корму. Акула-молот (фото зграї в тексті) відноситься до живородних. Розмір посліду коливається від 10 до 40 дитинчат. Кількість малюків безпосередньо залежить від розміру матусі. Деякі види можуть приносити потомство щорічно, а гігантські акули-молоти дають потомство один раз у два роки. Молодняк народжується досить великим, від 50 см в довжину, здатний швидко плавати. Деякий час акулята тримаються біля матері, отримуючи захист і необхідний досвід виживання.
    Акула-молот: фото, опис, харчування і розмноження, цікаві факти

    Місця проживання

    Різні види акули-молота поширені в теплих і помірних і тропічних водах:
  • Тихого океану;
  • Атлантичного океану;
  • Індійського океану.
  • Їх можна зустріти в Середземному і Карибському морях, в Мексиканській затоці. Хижаки воліють триматися біля коралових рифів, лагун, континентальних шлейфів. Вони комфортно себе відчувають не тільки на мілководді, але і на глибині до 80 метрів. Деякі види схильні до сезонної міграції. Зграї і окремих особин можна зустріти в прибережній смузі і у відкритому океані. Молотообразных акул помічали біля берегів:
  • від Північної Кароліни до Уругваю;
  • від Каліфорнії до Перу;
  • від Марокко до Сенегалу;
  • від Австралії до островів Рюкю і Французької Полінезії;
  • Гамбії;
  • Гвінеї;
  • Мавританії;
  • Сьєрра-Леоне.
  • Максимальну концентрацію хижаків фіксували біля Гавайських островів. Гавайський інститут біології моря відомий на весь світ своїми науковими дослідженнями, пов'язаними з цими акулами.

    Види

    Ці хижаки належать до ряду кархаринообразных з сімейства молотоголовых акул. У колекцію включені два роду: 1. Рід круглоголова акула-молот включає тільки один вид – круглоголова (великоголова) молот-риба. Середній розмір 12-14 метра (максимальний 185 см). Т-подібний виріст може досягати 50% від довжини тіла. Вирости вузькі, їх вінчають досить великі очі. Відстань між видовженими великими ніздрями вдвічі перевищує ширину серповидного рота, оснащеного дрібними зубами.

    2. Рід справжніх акул-молотів ділиться на види:
  • Бронзова. Середня довжина тулуба в межах 25 метрів (максимальна – 346 см). Досить велике обтічне тіло, з верхньої сторони має темно-сіре, сірувато-коричневе або оливкову забарвлення, плавно переходить в сіро-білу на череві. Молот на передній кромці прикрашений численними виїмками, задня кромка декілька увігнута.
  • Гігантська акула-молот. Окремі особини виростають до 6 метрів, важать більш ніж півтонни, середня довжина до 35 м. Розмах молота в межах 30% від довжини тіла, форма - майже правильний чотирикутник, особливо помітна у дорослих акул. Серповидний вигнутий рот забезпечений не дуже великими трикутними зубами. У них зубчаста кромка. На верхній щелепі – 17 на нижній – 16-17 зубів.
  • Західноафриканська (белоплавниковая). Рідкісний і маловивчений вид. Зустрічається вздовж західного узбережжя африканського континенту від Конго до Сенегалу. Середні розміри самок до 24 метра, самців – до 18 м, трапляються особини довжиною до 3 метрів. Розмах молота в межах 25% від довжини тулуба.
  • Круглоголова. Самий дрібний представник роду, довжина не перевищує 1 метра. Від інших видів відрізняється овальним переднім краєм і прямою задньою кромкою молота.
  • Малоглазая (золота). Невелика, до 130 см (рекорд -148 см) довжиною, відрізняється золотистим відливом. Маленькі очі розташовані на торцевих кінцях молота. Його ширина не перевищує 30% від довжини тулуба. Серповидний рот забезпечений тонкими передніми і більш широкими з притупленими вершинами бічними зубами. На кожній щелепі їх по 15-17 штук.
  • Акула-молот: фото, опис, харчування і розмноження, цікаві факти
  • Малоголовая (акула-лопата). У цього виду сама маленька голова, молот більше нагадує лопату. Середня довжина в межах 120 див. Полохливі, комфортна температура води не менше +20 °С.
  • Звичайна. Середні розміри 25-35 метра, великі особини можуть виростати до 5 метрів. Молот в передній частині опуклий, досить широкий. Вузький серповидний рот «озброєний» невеликими, зазубреними на кромках трикутними зубами. На верхній щелепі їх трохи більше – до 32 штук, на нижній – до 30.
  • Панамо-карибська. Дрібні представники роду, середній розмір до метра. Передня кромка молота – дугоподібна, опукла, задня – пряма. Ширина голови до 23% від довжини тіла, у молодняку може становити до 33%.
  • Всі перераховані вище види відрізняються розмірами, забарвленням, формою голови, місцями проживання. Остерігатися варто лише трьох з них: бронзову, гігантську і звичайну.

    Гігантська

    З-за великих плавників гігантська акула-молот нещадно виловлюється. Цей вид занесений в Міжнародну Червону Книгу, як що знаходиться під загрозою зникнення. На азіатських ринках дорогі плавці хижаків є основою для знаменитого «супу з акулячих плавців».
    Акула-молот: фото, опис, харчування і розмноження, цікаві факти
    Основні відмінності гігантів від своїх родичів:
  • передня кромка молота практично рівна без вигину, що надає голові прямокутну форму;
  • за розміром вона перевищує всі види;
  • приносять потомство один раз у два роки, у приплоді буває від 6 до 55 малюків;
  • тривалість життя може досягати 50 років.
  • Молот

    Акула-молот прекрасний мисливець. Віртуозно знаходити здобич їй допомагає молот. Його вирости покриті шкірою, посипаної надзвичайно чутливими нервовими рецепторами. Вони здатні вловити найбільш незначні коливання температури і води. Акула здатна вловити електричний імпульс в одну мільйонну вольта. Як справжній «міношукач» акули прочісують дно, і безпомилково знаходять в піску скатів. Розташовані на торцях «крил» очі дозволяють одночасно контролювати ситуацію на 360° зверху та знизу одночасно. Тільки під самим носом вони не здатні нічого побачити. Постійний рух головою з боку в бік дозволяє усунути цю незручність. Головні помічники на полюванні - електромагнітні (сенсорні) рецептори, вони допомагають вловити електричне поле навіть самої дрібної видобутку.
    Акула-молот: фото, опис, харчування і розмноження, цікаві факти

    Це цікаво

    Не так давно був виявлений новий (як вважають деякі вчені) вид акули-молота. Цікаві факти про особливу ДНК, відмінним кількістю хребців (170 а не звичайні 190), генетиці – все вказує на те, що вона «розійшлася» з бронзовою акулою приблизно 45 мільйона років тому. Тепер стоїть питання про визнання нового виду та уточнення статусу бронзової молотоголовой акули. Трохи про хижаків з дивними головами:
  • найбільша особина була спіймана біля Нової Зеландії, завдовжки вона була 789 см і вагою 363 кг;
  • периферичний зір у цих риб у три рази краще, ніж у звичайних акул;
  • рекордною вагою для цих акул (дані IGFA) вважається 5805 кг;
  • вони входять у трійку найбільш небезпечних для людини акул;
  • доросла гігантська акула-молот не має природних ворогів, нашкодити їй може тільки людина або безхребетні паразити;
  • на монеті в 50 австралійських центів викарбувано зображення молотоголовой акули, тираж склав 300000 штук;
  • хижаки чудово орієнтуються навіть у повній темряві, безпомилково визначають всі частини світу і ніколи не збиваються з курсу під час міграцій;
  • на Гаваях вважають, що душі мертвих переселяються в молотоголовых акул, зустріти їх у море – хороший знак.
  • Акула-молот: фото, опис, харчування і розмноження, цікаві факти
    • Коментують
    • Сьогодні
    • Читають