Авторизація
 
  • 15:16 – Шарф з косами спицями: схема візерунка, опис роботи 
  • 23:32 – Смартфон Samsung Galaxy S4 GT-I950016Gb: огляд, опис, характеристики і відгуки 
  • 23:31 – GPS-трекер для автомобіля. Який GPS-трекер вибрати для автомобіля? Встановлення GPS-трекера на автомобіль. Підключення GPS-трекера 
  • 23:31 – Кращі марки китайських телефонів: огляд, характеристики, моделі та відгуки 

Гігантський мурахоїд: ареал проживання, цікаві факти, фото

Природа створила багато дивовижних тварин, але той, про який піде мова в статті, знаходиться в перших рядах цього списку. Гігантський трипалий мурахоїд, фото якого перед вами, внесений до Червоної книги МСОП.
Гігантський мурахоїд: ареал проживання, цікаві факти, фото
Це велика тварина з вузької, як трубочка, мордою, довгим язиком і розкішною густий шубою. Його спосіб життя в природному середовищі такий же дивний, як і зовнішність.

Гігантський мурахоїд: фото, опис

Як вже говорилося раніше, зовнішній вигляд трехпалого представника фауни дуже незвичайний. Гігантський мурахоїд – найбільший хижак Південної Америки. Довжина його тіла досягає 130 м при вазі До 40 кг довжині додається метровий пухнастий хвіст. Кінцівки не дають можливості хижакові швидко пересуватися, але зате вони озброєні потужними кігтями (1-7 см).

Розмір голови невеликий, але морда надзвичайно витягнута (25-30% довжини тіла) і вузька. Звір практично не може розкрити пащу з-за того, що щелепи зрослися між собою. На кінці морди-труби розташовані ніздрі і маленький рот. Зубів мурахоїд не має. Мова довжиною 55-60 см володіє потужною мускулатурою.

Шерсть трехпалого красеня густа, жорстка і надзвичайно пружна. Морда практично без волосяного покриву, у напрямку до тулуба вона стає все довшим, перетворюючись в об'ємну гриву, розташовану вздовж хребта. Є такі ж пишні оборочки на лапах.
Хвіст – це гордість мурахоїда! Він покритий довжелезною шерстю (60 см). Ця краса звисає до самої землі. Таким хвостом тварина запросто може ховатися, як теплою ковдрочкою.
Гігантський мурахоїд: ареал проживання, цікаві факти, фото
Найчастіше забарвлення шерсті гігантського мурахоїда сріблястий, з сірим відтінком, іноді зустрічається колір какао. Через все тіло по діагоналі, від грудей до крижів, йде широка чорна смуга. Нижня частина хвоста, підчерев'я і голови має чорно-буре забарвлення.

Ареал проживання

Гігантський мурахоїд родом з Південної Америки. Останні мільйони років представники цього виду живуть у негустих лісах і чагарникової савані. "Будинком" цих тварин вважається територія від Гран-Чако в Аргентині до Коста-Ріки в Центральній Америці.

Спосіб життя в дикій природі

Тварина мурахоїд досить мирне, головне – його не дратувати і не погрожувати. Цілими днями він тільки і займається тим, що ходить у пошуках мурашників і термітників, щоб поласувати комахами. Інші хижаки намагаються обходити цього неповороткого любителя мурашок стороною. Від небезпеки він не тікає, а повертається до ворога, встає на задні лапи і укладає в "смертельні обійми", запускаючи в його тіло свої величезні гострі кігті. Першим мурахоїд ніколи не нападає.
Гігантський мурахоїд: ареал проживання, цікаві факти, фото
Домосідами мурахоїдів не назвеш, та й вдома у них немає. Протягом всього життя вони кочують, переходячи з місця на місце, і не облаштовують свого лігва. Жити воліють на відкритій і напіввідчиненої місцевості.

Великий мурахоїд – наземна тварина, лазити по деревах не в його звичках і можливостях. У денний час ці хижаки люблять поспати, відпочити в затишному містечку, а вночі проявляють активність. Швидко ходити, а тим більше бігати мурахоїд не може – йому заважають кігті. Щоб хоч якось пересуватися, звір підгинає їх.

Чим харчується мурахоїд?

Гігантський мурахоїд в основному харчуються мурахами, це відразу зрозуміло з назви тварини. У меню дивного хижака входять гусениці, терміти, багатоніжки, мокриці, личинки комах. Якщо улюблений корм не вдалося добути, тварина із задоволенням поласувати ягодами.

Спостерігати, як мурахоїд трапезує біля мурашиної купи, дуже забавно. Спочатку він своїми кігтями робить дірку в будиночку комах. Потім просовує в неї тонкий довжелезний липкий язик. Звір проникає їм у всі закутки мурашника, де до язика приклеюються сотні комах.
Гігантський мурахоїд: ареал проживання, цікаві факти, фото
Цікаво те, що в неволі ці тварини легко пристосовуються до більш різноманітної їжі. Вони з апетитом їдять фрукти, м'ясо, яйця у вареному вигляді і навіть молоко. Тільки перед годівлею їжу необхідно подрібнювати, а перемелювати м'ясо на фарш, адже у мурахоїда дуже маленький ротик. Великі шматочки він просто не проштовхне в нього.

Шлюбний період

Гігантський мурахоїд відноситься до звірів, які кочують поодинці. Пари, звичайно ж, трапляються, але тільки не самець з самкою, а мати, яка вирощує свого дитинчати. Тільки коли настає шлюбний період, що відбувається щороку навесні і восени, зустрічаються мурахоїди, щоб зачати потомство.

Виконавши свій обов'язок, оплодотворив самку, самець гордо віддаляється, повертаючись у свою самотню життя вічного мандрівника. Самці належить близько шести місяців виношування дитинчати, а потім самій про нього піклуватися.

Турбота про потомство

Розмножуються мурахоїди дуже повільно, адже в одному посліді буває тільки один маленький дитинча. Народжується він покритий шерстю, вага новонародженого дитинчати близько 1.4–1.8 кг Материнський інстинкт самки надзвичайно сильна: вона все своє життя присвячує потомству. Не встигнувши виростити одного дитинчати, самка вже доглядає за іншим.

Коли малюк-мурахоїд з'являється на світ, він майже відразу влаштовується на спині матері. З цього моменту дитинча таким чином подорожує з нею. Коли дивишся на це маленьке сімейство, відразу навіть не помічаєш, що на спині самки влаштувався дитинча, настільки його шерстка зливається з вовною матері.
Гігантський мурахоїд: ареал проживання, цікаві факти, фото
У віці одного місяця маленький пухнастий хижак здатний пересуватися самостійно. На спині мами він більше не катається, але ходить за нею в буквальному сенсі по п'ятах. Так продовжується, поки молодому муравьеду не виповниться два роки. Тільки в такому віці тварина стає самостійним і може обходитися без піклування мами.

Гігантський мурахоїд: цікаві факти

Фахівцям, що вивчають світ мурахоїдів, вдалося дізнатися про цих тварин багато цікавих фактів:

• Мова хижака працює з унікальною швидкістю. За хвилину гігантський мурахоїд викидає і втягує його близько 150-160 раз.
• Довжина мови близько 60 см, що не має аналогів серед наземних мешканців.
• Протягом дня мурахоїд здатний з'їсти близько 30000 комах.
• М'язи, які керують мовою, прикріплюються до грудини.
• Зуби мурахоїда знаходяться в його шлунку, який надзвичайно м'язистий. На його стінках розташована тверда ороговіла вистилання.
• Комахи потрапляють у шлунок тварини живими, а назад вибратися їм заважають ороговілі шипи на небі і складки на щоках.

Мурахоїд і людина

Аборигени Південної Америки у всі часи полювали на гігантських мурахоїдів заради м'яса. Але чисельність цих тварин невблаганно скорочувалась не тільки з цієї причини. Справа в тому, що вони залежать від специфічних джерел своєї звичної їжі. Природні місця їх проживання знищувалися, і внаслідок такої діяльності людини вид цих дивовижних хижаків опинився на межі зникнення.
Гігантський мурахоїд: ареал проживання, цікаві факти, фото
Зустріти гігантського мурахоїда в дикій природі стає все складніше. Сумно констатувати той факт, що в зоопарках їх чисельність також незначна, при тому що в неволі ці хижаки прекрасно приживаються. Тільки створюючи сприятливі умови для виживання мурахоїдів, люди зможуть посприяти тому, що такі незвичайні створення природи знову відновлять свою чисельність, і їм не буде загрожувати вимирання.
Гігантський мурахоїд: ареал проживання, цікаві факти, фото
  • Коментують
  • Сьогодні
  • Читають