Авторизація
 
  • 15:16 – Шарф з косами спицями: схема візерунка, опис роботи 
  • 23:32 – Смартфон Samsung Galaxy S4 GT-I950016Gb: огляд, опис, характеристики і відгуки 
  • 23:31 – GPS-трекер для автомобіля. Який GPS-трекер вибрати для автомобіля? Встановлення GPS-трекера на автомобіль. Підключення GPS-трекера 
  • 23:31 – Кращі марки китайських телефонів: огляд, характеристики, моделі та відгуки 

Звичайна сипуха: опис, ареал проживання, фото

Звичайна сипуха добре відома жителям західноєвропейських країн, проте, в Росії про неї відомо мало. Це найбільш древня гілка загону совоподібних. Латинське її назва звучить як Tyto alba, а англійське - Barn owl. У народі її прозвали полуночником, примарною і візжащей совою. Її відмітними ознаками є своєрідний голос і форма голови. Хто ж така сипуха, і якою вона веде спосіб життя? Поговоримо детальніше в цій статті про одну з найпоширеніших сов в світі.
Звичайна сипуха: опис, ареал проживання, фото

Сова-сипуха: опис

Назва цієї хижої птиці, судячи з усього, сталося від особливості її голосу, що нагадує своєрідний хропіння або сіп. Від інших представників сов вона відрізняється формою особового диска у вигляді серця, при цьому створюється враження, що на неї біла маска надіта. Невелика за розмірами птах має світле забарвлення і своєрідне обличчя. Завбільшки вона приблизно така ж, як вухата сова або галка. У довжину досягає 33-39 см, маса її тіла - 300-355 м, а розмах крил становить близько 90 см. до Речі, вага її може варіюватися в широких межах і залежить індивідуально від конкретної особини. Вона може бути масою як 180 г, так і 700 р.
У верхній частині її забарвлення набула пісочний (рудий) колір з білими і темними крапчастими. Сипуха - біла в нижній частині (рідше жовта), крім цього в оперенні присутні темні вкраплення. Лицевий диск світлий і має приплюснутий вигляд, також він отримав охристую обідок, під очима є невелика ділянка рудих пір'я. Крила - палево-білі, з золотисто-струйчатым малюнком. Райдужна оболонка - темно-бура або чорна. Очі її виразні і великі. Володіє струнким статурою, а ще у неї довгі лапи, які мають густе і пухнасте пір'я до пальців. У неї короткий хвіст. Дзьоб жовтувато-білий. До речі, забарвлення нижньої частини залежить від території проживання сипухи. Наприклад, у Північній Африці, Західній і Південній Європі, на Близькому Сході він білий, а от в іншій частині Європи - жовто-оранжевий.
За статевою ознакою зовні вони практично не відрізняються один від одного. Самки трохи темніше, але це не особливо помітно. Молоді пташенята також не відрізняються від дорослих особин, іноді вони більш строкаті. Як ми помітили, дуже запам'ятовується зовнішність така птиця, як сипуха, фото наочно демонструє нам це.
Звичайна сипуха: опис, ареал проживання, фото

Ареал проживання

Звичайна сипуха буває 35 підвидів, які поширені по всіх континентах, крім Антарктиди, також вони зустрічаються на островах. Раніше її можна було зустріти в Прибалтиці та інших країнах СНД: тепер там вона мешкає в невеликій кількості. На на території Росії зустрічається тільки в Калінінградській області. В європейській частині вона відсутня в північних районах і гірських системах. З одного боку, звичайна сипуха пристосована до різних географічними умовами, так як поширений практично повсюдно, а з іншого, вона не має здатності накопичувати в собі жирові запаси, тому не переносить суворий клімат. У північних регіонах США і в більшій частині Канади, в Північній Європі і практично на всій території Росії з цієї причини її немає. Птах не може жити також в африканських і азіатських пустелях.
Були випадки, коли сипуха була штучно заселена людиною в ті райони, де її ніколи не було. Таким чином вона з'явилася на Сейшельських і Гавайських островах, в Новій Зеландії. Після того як сипуха була заселена на Сейшели, почалося зниження чисельності популяції боривітра, якою вона харчувалася.
Звичайна сипуха: опис, ареал проживання, фото

Улюблені місця для проживання

Сипуха практично завжди селиться поблизу жител людини. Гніздиться як у великих містах, так і в сільській місцевості. Любить заселятися на горищах, у дуплах та нішах стін. Віддає перевагу дахи будинків і занедбані будівлі. Найчастіше сипуха зустрічається на відкритих рівнинах, де присутня невелика кількість дерев. Це можуть бути такі місця, як рідколісся, болото, густий луг, також мешкає птах вздовж пустирів, водойм, ярів і автодоріг. Її часто можна зустріти там, де розташовані сільськогосподарські ферми і житло людини. Сова-сипуха намагається уникати густих лісів і високогірних місць. Для цієї птиці необхідні такі умови для поширення: доступність корми, відсутність холодних зим і слабка конкуренція з іншими хижаками. В основному вони не змінюють свого місцеперебування, винятки складають ситуації, коли кормова база в ареалі їх проживання виснажується.

Що вживає в їжу?

Сама її улюблена їжа - мишоподібні гризуни, також вона може впоратися з пасюком (великої сірої пацюком). Вона може зловити за ніч до 15 мишей. Рідше вживає в їжу дрібних птахів, зокрема, горобців, а також великих і земноводних, комах. В якості їжі можуть використовуватися щурі, полівки, ховрахи, землерийки, опосуми. Також вони можуть ловити летючих мишей, жаб, рептилій і безхребетних тварин. Жертву сова вистачає прямо на льоту, затискає її своїми чіпкими кігтями і несе в місце, де зможе спокійно нею поласувати. Особливості розташування слухового апарату дозволяють птиці вловлювати всі звуки, що видає жертва, що дуже допомагає їй при полюванні. Її вуха мають несиметричне розташування: одне з них знаходиться на рівні ніздрів, а інше - в області чола.

Характерний голос сипухи

Вона видає сиплое шепящее деренчання. Сипухи демонстративно ляскають крилами та клацають дзьобом. До речі, ця особливість може мимоволі навести жах на людей, що вирішили відпочити в лісовій тиші і зустрілися з нею. Відзначено багато звуків, що видаються цієї совою, але все ж переважаючим з них є хрипка визгливая трель, яку можна почути і під час її польоту. Крик сипухи-самки нижче тоном. До речі своє російське назву пташка отримала за низький, деренчливий, сиплий крик, який звучить як «хеее». Вони видають його частіше, ніж звичайне совине ухання. Її своєрідний сиплий голос нагадує хрипкий кашель.
Звичайна сипуха: опис, ареал проживання, фото

Нічний спосіб життя

Вона вилітає на полювання в пізні сутінки і веде строго нічний спосіб життя. Як правило, вони живуть поодинці, але можуть зустрічатися невеликими групами в місцях скупчення дичини. Так як сипухи ведуть активний спосіб життя вночі, вдень вони відсипаються. Для сну ними вибирається якась ніша, природна чи штучна - це може бути отвір у землі або невикористаний горище. Під час полювання вони змінюють висоту - то піднімаються вгору, то знову спускаються вниз, облітаючи володіння. Також вони можуть очікувати жертву, зачаївшись в засідці. Крила їх влаштовані таким чином, що політ їх виходить максимально безшумний та м'який, до того ж вони володіють відмінним зором і слухом. До речі, в деяких регіонах сипухи полюють і вдень, наприклад, в Британії, але в цей час доби для них є небезпека у вигляді хижих птахів, таких, наприклад, як чайки. Свою жертву сипуха вбиває кігтями, потім наступає на неї довгою ногою і розриває дзьобом. Має дуже рухливу шию, завдяки чому може є видобуток, практично не нагинаючись. Під час прийому їжі пір'я особового диска рухаються, і створюється враження, що сови гримасують.

Розмноження

Звичайна сипуха зазвичай моногамна, але випадки полігамії теж не виключаються. На рік відбувається одна, рідше дві кладки. Початок сезону розмноження залежить, як правило, від кліматичних умов місць проживання та кількості їжі. В більш теплих регіонах і де багато корму вони можуть розмножуватися в будь-який час року. Наприклад, у помірному поясі Європи або Північної Америки це починається в березні-червні. Якщо має місце повторна кладка, то виведення пташенят припаде на період березень-травень і червень-серпень.
Звичайна сипуха: опис, ареал проживання, фото
Самець сам вибирає місце, де буде гніздо, а потім починає зазивати самку. Як таке гніздо не будується, для цього вибирається закрите і темне місце. Це може бути заглиблення в старому пні, дупло дерева та інші ніші. Самка займається тим, що насиджує яйця, а в цей час самець приносить їй їжу. Умовне гніздо розташовується на висоті 2-20 метрів над землею, розмір кладки зазвичай становить 4-7 яєць, але може бути від 2 до 14. Їх більше, як правило, в періоди, що характеризуються великою кількістю корму. Розмір яєць, які мають білий або кремовий колір, складає в середньому 30-35 мм. У період розмноження птахи видають різні звуки. Вони верескливо і хрипко кричать, ухають і сопуть, видаючи характерний звук «хеее». В інший час, як правило, сови мовчазні. Приблизно протягом місяця самка насиджує яйця. Пташенята вилітають з гнізда на 50-55 день життя. До речі, пара сов залишається разом до смерті одного з партнерів. Самка і самець живуть поблизу один від одного, але поодинці.

Поведінка під час небезпеки

У спокійному стані сидить сова-сипуха тримає тіло прямо, а в тому випадку, якщо птах стурбована, вона приймає загрозливу позу - розставляє лапи, распластывает крила в горизонтальній площині і припадає до землі. Коли вона зустрічає порушника своїх територіальних володінь, то активно махає крилами, все ближче підступаючи до супротивника. Голосно шипить і клацає дзьобом. Якщо це не допомагає, то вона нападає на противника, падаючи йому на спину і наносячи удари пазуристими лапами.

Пташенята сипухи

Вилупилися пташенята цілком залежні від батьків, які по черзі їх годують. При народженні вони вкриті густим білим пухом. У тому випадку, якщо сильно холодно, сипуха зовсім не залишає гніздо і зігріває пташенят, які стають повністю самостійними через три місяці. Підрослі пташенята відлітають на нові місця і знаходить собі іншу територію для існування і відтворення. У сипухи можуть з'явиться за раз навіть 10 пташенят, у тому випадку, якщо умови дозволяють, а от у голодний рік очікується, як правило, не більше 4 яєць. Наголошується, що поведінка їх пташенят нетипово для птахів: вони виявляють альтруїзм, відмовляючись від їжі на користь тих, хто більше жадає, ніж вони. У порівнянні з більшістю інших птахів, у яких дитинчата буквально видирають один в одного їжу, щоб наїстися самому, цей факт викликає великий інтерес до такої птиці, як сипуха. Фото її пташенят показує, як вони виглядають при появі на світ.
Звичайна сипуха: опис, ареал проживання, фото
Батьки проявляють турботу навіть після того, як їх пташенята вилітають з гнізда: вони продовжують доглядати за ними і годувати до тієї пори, поки вони не стануть повністю самостійними, тобто не досягнуть тримісячного віку.

Ставлення людей

Сова-сипуха у людей завжди була символом мудрості, але при цьому вони ставилися до цієї птиці з забобонним страхом. Зараз же забобони відходять у минуле, і людина все більше виявляє до неї непідробний інтерес. Сипухи навіювали страх на людей з-за деяких своїх особливостей: білого особи, що нагадує маску, страшних звуків, а ще з-за звички цієї птиці безшумно підлітати і різко поставати перед особою людини, за це люди прозвали її примарною совою. Звичайна сипуха в основному харчується гризунами, тим самим приносячи користь людині. Люди здавна цінували допомога цих сов у знищенні шкідників. Так, в 17 столітті поширилася така практика, коли в хатах, коморах, млинах та інших будівлях робили спеціальні віконця, через які сипухи могли проникати всередину і знищувати гризунів. Таким чином і птиці залишалися ситими, і її користь для людини. Якщо вони помічають поруч людей, то починають себе дуже цікаво вести: високо піднімають, погойдуються на ногах в різні сторони і при цьому зображують різні гримаси. Якщо ж підійти до неї дуже близько, то вона, як правило, відлітає.

Скільки сипуха живе?

У природних умовах сови-сипухи можуть прожити до 18 років, але це максимальний показник. На ділі ж виходить, що вони живуть в основному дуже мало - середня тривалість життя у них близько 2 років. Зафіксовані випадки, коли сипуха змогла прожити в природних умовах до 17 років, у Північній Америці птах у неволі померла у віці 115 років, а ось в Англії був побитий рекорд - птах жила в неволі 22 роки.
Звичайна сипуха: опис, ареал проживання, фото
Ми розповіли про таку цікавою птиці, як сова-сипуха, про те, які у неї звички й чим вона корисна для людини. На жаль, у зв'язку із змінами в навколишньому середовищі і використанням отрутохімікатів в різних частинах Європи чисельність сипухи знижується. Також нерідкі випадки загибелі птахів від зіткнення з машинами на автошляхах. В даний час сипуха - птиця, яка занесена до червоної книги ряду країн Східної Європи, де з незрозумілих причин в останні десятиліття відбувається стрімке зменшення її чисельності.
Звичайна сипуха: опис, ареал проживання, фото
  • Коментують
  • Сьогодні
  • Читають