Авторизація
 
  • 15:16 – Шарф з косами спицями: схема візерунка, опис роботи 
  • 23:32 – Смартфон Samsung Galaxy S4 GT-I950016Gb: огляд, опис, характеристики і відгуки 
  • 23:31 – GPS-трекер для автомобіля. Який GPS-трекер вибрати для автомобіля? Встановлення GPS-трекера на автомобіль. Підключення GPS-трекера 
  • 23:31 – Кращі марки китайських телефонів: огляд, характеристики, моделі та відгуки 

Тварина капібара - найбільший гризун. Опис, фото

Тварина капибара, або як ще називають цього звірка, водосвинка, це травоїдний ссавець, що веде напівводний спосіб життя. Зовні капібари нагадують морських свинок, але значно більшими за розміром.
Тварина капібара - найбільший гризун. Опис, фото

Опис

Капібара є найбільшим гризуном, що живуть на сьогоднішній день на планеті. Дорослий звір досягає розмірів великої собаки. Водосвинка досягає 60 см в холці, а її тіло може бути від 100 до 135 см в довжину. Вага дорослих самців коливається від 30 до 63 кг, а самок – від 36 до 67 кг. Найбільша капибара важила 70 кг
Тварини великі, виглядають вгодованими. Зовні нагадують морську свинку. Голова масивна, вушка і очі невеликі. Лапи короткі, при цьому передні довше задніх. На передніх лапах чотири пальці з плавальними перетинками, на задніх – 3.
Тварина капібара - найбільший гризун. Опис, фото
Шерсть водосвинки жорстка, трохи нагадує шкірку бобра. Волоски коричневі, від 3 до 12 см в довжину. Хвіст короткий. Капібар описував ще Джеральд Даррел, який вказав, що звірята флегматичні й добродушні.

Середовище проживання

Капібара мешкає в тропічних і помірних лісах Центральної і Південної Америки. Водосвинкой це симпатичне тварина називається не дарма. Для нормальної життєдіяльності водойми їм просто необхідні. Селяться звірки по берегах річок, озер, ставків. Їх можна зустріти в басейнах Амазонки, Оріноко і Ла-Плати.
Тварина капібара - найбільший гризун. Опис, фото

Спосіб життя

Далеко від води капібари жити не можуть. У період посухи вони стікаються до берегів великих водойм сотнями, в сезон дощів розосереджуються по місцевості. У пошуках їжі і води тварини можуть подолати значні відстані.
Капібари не просто живуть на берегах. Вони чудово відчувають себе в річці або озері і є прекрасними плавцями. Їх очі і ніздрі розташовані так, що рідина в них не потрапляє. А якщо капибара помічає небезпеку, вона може просто пірнути і сховатися у воді. Дихання тваринка не затримує, його ніздрі залишаються на поверхні. Від хижаків водосвинка може захищатися і з допомогою своїх потужних великих різців. За капибарами полюють і водні і наземні хижаки – ягуари, оцелоти, дикі собаки, анаконди, каймани, крокодили. Маленькі свинки повинні побоюватися ще і великих хижих птахів.
Тварина капібара - найбільший гризун. Опис, фото

Харчування

Чим харчується капибара? Ссавець є травоїдним і живиться різноманітною рослинною їжею. Звірята нишпорять на мілководді, розшукуючи смачні трави, що ростуть на березі. Так як вушка, ніздрі і очі розташовані у верхній частині голови, водосвинка може бродити по мілководдю, занурившись практично повністю. Помітити групу пасуться тварин з берега практично неможливо із-за невисокої трави. Капібара – гризун, що веде переважно денний спосіб життя. Харчуються звіри вранці, ввечері або вночі. У спекотний полудень вони відпочивають. Однак якщо звірків часто турбують люди і тероризують хижаки, вони можуть перейти на нічний спосіб життя повністю. Тварина живиться капибара травою, водними рослинами, бульбами, овочами і різними плодами. Гризун зрізає рослини своїми різцями, а пережовує з допомогою корінних. Зуби капібари великі, жовті. Вони ростуть все життя.
Тварина капібара - найбільший гризун. Опис, фото

Соціальні зв'язки

Капібари живуть великими сім'ями, по 10-20 дорослих особин. Під час посухи вони можуть збиратися на берегах великих водойм великими групами більше сотні особин. На чолі сім'ї водосвинок варто домінантний самець і кілька самок, а також дитинчата і підлеглі самці. Трапляється так, що высокоранговый самець виганяє конкурентів чоловічої статі, і ті змушені жити в самоті. Водосвинки активно спілкуються між собою за допомогою різних звуків, що нагадують гавкіт, клацання, посвист.
Тварина капібара - найбільший гризун. Опис, фото

Розмноження

Тварина капибара стає статевозрілим у 15-18 місяців. Злучатися ссавці можуть весь рік, але період розмноження зазвичай припадає на початок сезону дощів. Вагітність самки протікає швидко. Малюки з'являються на світ через 150 днів. Самка може народити до 8 дитинчат. Важать малюки приблизно 15 кг. Вони народжуються самостійними, покритими шерстю. Їх очі вже відкриті, зубки прорізалися. Маленькі капібари харчуються материнським молоком ще 3-4 місяці, після чого починають живитися самостійно. Зазвичай самка приносить один послід, але в хороших умовах може народжувати по 2-3 рази в рік.
Тварина капібара - найбільший гризун. Опис, фото

Ферми

Тварина капибара розводиться на фермах у Венесуелі. Їх м'ясо використовується в їжу і за смаком воно нагадує свинину. Застосування знаходиться і шкірі звірків, а їх підшкірний жир використовується у фармацевтиці. Так як водосвинки живуть в заболоченій місцевості, їх розведення носить сезонний характер. У дощовий період вони розходяться по великій території і розмножуються, а в посушливий збираються на обмеженій території, де відбирається частина стада на забій.
Тварина капібара - найбільший гризун. Опис, фото

Утримання в неволі

Останнім часом стає популярним така тварина, як капібара. Фото цих милих тваринок поширюються по мережі. Багато хто мріє завести собі такого чарівного вихованця. І це цілком можливо, якщо ви живете в тропічному кліматі. Капібара, фото якої не може залишити байдужим, дійсно може стати відмінним компаньйоном. Звірятка зовсім неагресивні, лагідні, довірливі, швидко прив'язуються до людини і здатні до навчання. Деяких обдарованих особин можна навчити різним трюкам і командам.
Водосвинки охайні. Їх можна вигулювати на повідку, як собак. В неволі тварини можуть прожити до 12 років. Капибаре потрібен великий вольєр з водоймою. Обов'язкова тінь, в якій звір зможе ховатися від сонця. Годують водосвинок гранулами для гризунів, сіном, водними рослинами, травою, овочами. Також їм потрібні гілки чагарників і дерев, про які можна сточувати зуби.
Тварина капібара - найбільший гризун. Опис, фото

Цікаві факти

Наведемо кілька цікавих фактів про водосвинках.
  • Капібара – єдиний вид у сімействі Hydrochoeridae. Однак деякі вчені виділяють окремий карликовий вид ссавців, значно поступається звичайним водосвинкам за розміром.
  • Водосвинка визнана найбільшим гризуном у світі, що живуть на даний момент. А ось далекі предки гризунів були розміром з сучасного ведмедя.
  • Мовою індіанців гуарані звірята називаються капиюва, що означає «господар трав».
  • У часи конкістадорів Папа Римський оголосив, що водосвинки є рибами, так як більшу частину часу проводять у воді. Таку постанову дозволило вживати м'ясо гризунів в їжу навіть під час посту.
  • У багатьох країнах на капібар полюють, так як вважається, що вони завдають шкоди сільському господарству. Насправді гризуни живляться переважно водними та болотними рослинами.
  • Капібари – мирні і доброзичливі ссавці з симпатичною зовнішністю і цікавим поведінкою. Завдяки товариськості і добродушности вони можуть стати домашніми вихованцями.
    Тварина капібара - найбільший гризун. Опис, фото
    • Коментують
    • Сьогодні
    • Читають