•  – Як замінити задній сальник коленвала: покрокова інструкція 
  •  – Kia Rio: відгуки власників, огляд автомобіля, достоїнства і недоліки 
  •  – Автомобільний генератор: види, будова, принцип роботи та особливості приладу 
  •  – Принцип роботи термопари: опис, пристрій, схема 

Азіатський лев: опис, фото

Багато-багато століть тому азіатський лев (його ще називають індійським) мешкав на величезній території - від північно-східної Індії до сучасної Італії, а також в Ірані, на Аравійському півострові, у північних районах Африки, Греції. Саме ці звірі вступали в бої з гладіаторами на аренах амфітеатрів Риму. Полювання на хижаків вважалася дуже престижною справою, хоча і небезпечним. Але настав інший час. Люди озброїлися більш досконалим зброєю, і леви перестали їх цікавити.
Азіатський лев: опис, фото

Де зараз мешкає азіатський лев?

В даний час цього лютого звіра можна побачити лише в одному куточку земної кулі (у природному середовищі, не рахуючи зоопарків). Мешкає азіатський лев в Індії, в штаті Гуджарат. Площа заповідника невелика - всього лише 1400 квадратних кілометрів.


У 2011 році на цій території налічувалося чотириста одинадцять особин. Це на п'ятдесят два леви більше, ніж у 2005 році, що не може не радувати.
Азіатський лев: опис, фото

Зовнішній вигляд хижака

Дуже грізний звір - азіатський лев. Опис його не передасть тієї могутності й сили, яка в ньому приховано. Це справді могутня і прекрасна тварина. Цікаво, що азіатський лев трохи менше африканського. Різняться в них і гриви. У "африканців" вона більш пишна. Вага самців досягає ста шістдесяти - ста дев'яноста кілограм. Самки трохи мініатюрніша, їх маса тіла, як правило, не перевищує ста двадцяти кілограмів.
Азіатський лев: опис, фото
А от зростання в холці досягає ста п'яти сантиметрів. Уявіть тільки: довжина тіла коливається від 22 до 24 метра. Максимальна величина становить 292 метра. Забарвлення коливається від коричнево-червоного до сіро-пісочного. Азіатський лев (фотографії наведені в статті), як бачимо, дуже велика і сильна тварина.


Поведінка азіатських левів

Азіатський лев – соціальна тварина. Живуть хижаки сімейними групами, які називаються прайдами. Однак азіатські зграї невеликі. Це пояснюється тим, що в Азії видобуток набагато менше за розмірами. А значить, на копытное тварину можуть полювати всього дві левиці, а не шість. Самці тільки охороняють територію і відтворюють рід. Це їх обов'язки. Їжу добувають тільки левиці. Так що самці досить непогано влаштувалися.
Азіатський лев: опис, фото
Азіатські прайди налічують по 8-12 тварин, а в африканських може бути до тридцяти кішок (це самки, самці і дитинчата). Самців у групі може бути не більше двох, в основному це брати. Один з них завжди домінує, як у бою з ворогом, так і при виборі самки. Основу прайду складають особи жіночої статі, які перебувають у родинних і, що найцікавіше, дружніх відносинах. Група зберігає своє існування протягом кількох років. Прайд проживає на певній території, яку закріплює за собою. Її розмір залежить від кількості видобутку, розмірів групи і може охоплювати до чотирьохсот кілометрів квадратних. Самці, досягнувши двох-трирічного віку, йдуть із сім'ї. Вони або залишаються одинаками, або об'єднуються зі своїми однолітками і бродять навколо прайду, чекаючи того моменту, коли ослабне ватажок, тоді вони захоплять групу і пару років будуть її утримувати. Кільком самцям простіше захищати свій прайд, ніж одному леву.
Азіатський лев: опис, фото

Тут панують свої, часто жорстокі закони Захопивши групу, самець першим ділом знищує левенят. Левиці зазвичай не можуть вплинути на ситуацію. Вижити є шанс тільки у дітей старше одного року. Самка після гибелей потомства через пару тижнів заспокоюється і потім народжує нових дитинчат ватажкові. Така поведінка львів дає їм можливість обзавестися власним потомством. Оскільки ватажки змінюються кожні три-чотири роки, то, залишаючи жити чужих дитинчат, вони просто не встигали б виховати своїх.

Чисельність азіатських левів

Як вже згадувалося, азіатський лев розповсюджено на території Євразії, на північному сході Індії, в Гирских лісах. Після масового истребения в 19 ст. чисельність їх помітно впала, в 1884 р. граціозні красені водилися вже тільки на заході Індостану. Через 14 років наваб Джунагадха проголосив їх охорону. Але і сьогодні, незважаючи на всі спроби зберегти вид, популяція азіатського лева дуже низька, що викликає тривогу. У кінці двадцятого століття навіть відкрили спеціальну програму з розведення звірів у лісах Північної Америки. Важливим фактором є також збереження чистоти (генетичної) цього виду. А це означає, що не можна азіатських і африканських побратимів схрещувати, так як азіатський лев в природі і так зустрічається рідше. Він може просто "загубитися" серед мешканців африканської савани.

Гірський заповідник

В Гірському заповіднику домоглися успіхів у збільшенні чисельності популяції львів. Керівництво штату, в якому знаходиться резерват, поки що не планує передавати жодної тварини у звіринці інших штатів. Оскільки ця тварина унікально, заповідник має різні привілеї. А якщо леви стануть звичайним явищем і в інших місцях, то ситуація може докорінно змінитися.
Азіатський лев: опис, фото
Зокрема, можна залишитися і без державної підтримки. Однак у будь-якому випадку кількість львів поступово збільшується, а тому неодмінно настане таке час, коли частина їх залишить територію заповідної зони і переселиться на нові території.

Африканські леви

В Африці левам добре жилося до початку двадцятого століття. Коли увійшли в моду сафарі європейських гостей, відбулося бездумне винищення багатьох тварин. Взагалі, зменшення чисельності виду сталося набагато раніше, в період появи вогнепальної зброї. Взагалі, найсприятливіше середовище існування для львова – це саванна, ландшафт якої відкрито і чудово проглядається, а значить, зручний для полювання. Ці землі багаті водопоями та здобиччю. Проте леви можуть пристосуватися до будь-яких умов. Нестача їжі та харчів не призведе до вимирання. Поки не прийшов час їх тотального винищення, тварини спокійно жили і в напівпустелях, і в передгір'ях, і на жарких узбережжях.

Харчування хижаків

Зазвичай азіатський лев вдень відпочиває в тіні, а вночі полює. Здобиччю для нього є зебри, антилопи, бородавочники. Дев'яносто відсотків всієї їжі добувають левиці. Самці більші і тому не так щасливі в полюванні, але їсти починають першими, відганяючи при цьому самок і дитинчат. Левиці з одного прайду полюють разом і діють дуже злагоджено.
Азіатський лев: опис, фото
Далеко не всі напади вдалі, а в день самиці необхідно до п'яти кілограм м'яса, самця – сім. Леви можуть не їсти по три дні. Але зате потім, коли здобудуть прожиток, можуть за один раз з'їсти до тридцяти кілограмів. Під час їжі або після неї тварини обов'язково втамовують спрагу. Коли настає період посухи, більшість копитних йде шукати воду, і хижаки починають полювати на дрібних тварин, крокодилів і навіть змій. Вони здатні поїдати і падаль. Система живлення така, що їсть найсильніший. У посушливий період члени одного прайду б'ються один з одним за кожну кістку.

Звіриний рик

Левиний рик, мабуть, самий грізний та страшний з усіх звуків, що видаються дикими тваринами. Його можна почути на великих відстанях (до дев'яти кілометрів). Зазвичай на заході сонця леви наповнюють своїм риком всю округу, як би кажучи про те, що територія зайнята.

Вирощування потомства

Розмноження у львів відбувається у певний час року, як правило, в сезон дощів. Вагітність самки триває 110 днів. Перед народженням малюків вона йде подалі від сім'ї, в зарості. Народжується зазвичай максимум чотири малюка.
Азіатський лев: опис, фото
Левенята з'являються на світ сліпими, з вагою у два кілограми. Вже в шість тижнів вони бігають біля лігва. У цей період самка особливо сильно охороняє своїх малюків. Дотримуючись обережності, вона змінює укриття кожні кілька днів, перетягуючи за собою і левенят. Пізніше самки з дитинчатами повертається в свій прайд. Левиці годують молоком не тільки своїх малюків, але і чужих. Вони взагалі дуже добродушні і дбайливі по відношенню до свого потомства. У віці чотирнадцяти тижнів левенята з мамами йдуть на полювання. Поки вони тільки зі сторони спостерігають за процесом. Але в рік вже самі можуть добувати собі їжу. Однак більш самостійними вони стають до шістнадцяти місяців. Молоді леви покидають сім'ю в три-чотири роки, самки, як правило, залишаються в прайді.

Скільки живуть леви?

Як не дивно, але левиці живуть більше самців, можливо, це пов'язано з тим, що вони знаходяться під охороною прайду. Леви ж, втративши силу, залишають сім'ю і доживають свій вік наодинці, в не зовсім сприятливих умовах. Тривалість життя для левиць становить п'ятнадцять-шістнадцять років, а самці в рідкісних випадках доживають і до дванадцяти.
Азіатський лев: опис, фото

Замість післямови

Азіатський лев поширений на території Євразії в даний час тільки в межах заповідників і зоопарків. Красені ці знаходяться під охороною, завдяки чому вдалося домогтися невеликого збільшення їх чисельності, нехай навіть в умовах неволі. Ось такий він беззахисний - азіатський лев. Червона Книга Росії містить списки зникаючих, які знаходяться на межі вимирання тварин. Як це не прикро, але в них потрапили і представники котячих, які, незважаючи на грізний вигляд, виявилися безсилі перед людиною.
Азіатський лев: опис, фото
  • Коментують
  • Сьогодні
  • Читають