•  – Білизняний шов: як робити правильно 
  •  – Вітрильні човни: види, класифікація 
  •  – Велосипед жіночий: огляд моделей 
  •  – Букет з грошей своїми руками: фото, покрокова інструкція по виготовленню, цікаві способи подарувати гроші 

Гривистий вовк: опис, де мешкає, фото

Гривистий вовк (Chrysocyon brachyurus) – тварина у всіх відносинах унікальне. Його не можна віднести ні до лисицям, ні до вовків. Його назва в перекладі з грецької мови перекладається, як золотиста куцохвоста собака.

В якій країні живе гривистий вовк?

Це тварина родом з Америки. Точніше з південних її областей. Гривистий вовк населяє території на півночі від річки Парнаїба (Бразилія), включаючи схід Болівії. Південна частина ареалу захоплює Парагвай і бразильський штат Ріо-Гранде-ду-Сул. Раніше він зустрічався на півдні Перу, а також на півночі Аргентини і в Уругваї, але в даний час зник з цих земель.
Гривистий вовк: опис, де мешкає, фото





Опис

Гривистий вовк – напевно, самий незвичайний представник свого сімейства. Зовні він дуже нагадує лисицю, але має дуже довгими, тонкими і стрункими ногами. Його видовжена морда і витягнута шия створюють враження, що тіло тварини короткий. Непропорційність складання цього вовка додатково підкреслюють великі стоячі вуха і невеликий хвіст.
Гривистий вовк: опис, де мешкає, фото
Волосяний покрив досить високий, м'який і густий, пофарбований у коричнево-рудий колір. На морді та лапах часто бувають темні плями. Нижня частина морди і кінчик хвоста мають більш світле забарвлення. Навколо шиї шерсть набагато довше – вона може досягати тринадцяти сантиметрів. Вона росте густо, нагадує гриву. Коли тварина перебуває у збудженому стані, його "грива" настовбурчується і тим самим збільшує його розміри




Раніше дослідники були впевнені, що гривистий вовк, фото якого ви бачите в нашій статті, володіє такими довгими ногами для швидкого бігу, під час переслідування здобичі. Однак зовсім недавно з'ясувалося, що вони допомагають тварині оглядати околиці, розташувавшись у високій траві. Незважаючи на схожість з лисицею, гривистий вовк не має з нею близьких родинних зв'язків. Приміром, у нього немає характерного для лисячих вертикального зіниці. Його спорідненість з родом Dusicyon, як з'ясувалося, теж є спірним. Вчені прийшли до висновку, що це реліктове тварина, переживши південно-американських псових, більш значних розмірів, які вимерли в кінці епохи плейстоцену.
Гривистий вовк: опис, де мешкає, фото

Забарвлення

Гривистий вовк володіє досить м'якою шерстю жовтувато-рудого кольору. Нижній бік тіла і ноги покриває більш темна, майже чорна шерсть, а хвіст досить світлий. У забарвленні цієї тварини переважають рудуваті, бурі та жовті тони. Від маківки до середини спини тягнеться широка чорна смуга. Лапи мають «чорні чобітки». На передніх кінцівках вони доходять майже до грудей, на задніх - до скакательногоо суглоба. Кінчик хвоста і горло - білі. Морда має чорну маску.




Розмір

Це не дуже велика тварина. Тіло вовка довжиною близько 125 см, хвіст - 30 см. Висота в холці не перевищує 75 см. Вага не більше 23 кг

Місця проживання

Гривистий вовк краще селитися на відкритих чагарникових і трав'янистих рівнинах (пампасах), на узліссях лісів або окраїнах боліт, які вкриті високою травою. Він практично не зустрічається в горах і дощових лісах.
Гривистий вовк: опис, де мешкає, фото

Харчування

Гривистий вовк харчується як рослинною, так і тваринною їжею. Він досить успішно полює на дрібних тварин, гризунів, броненосців, кроликів, птахів, комах і слимаків. Якщо з'являється така можливість, нападає на свійську птицю. З-за цього він є найлютішим ворогом фермерів, а також птахівників. Вкрай рідко, коли відчувається нестача корму, вовки збираються гуртом і нападають на порося або ягняти. На людей ці тварини ніколи не нападають. Полюючи на гризунів, звір сидить у засідці. Виявити здобич допомагають йому і рухливі великі вуха, які дозволяють чути тварин високої і густій траві. Гривистий вовк стукає передньою лапою по землі, щоб сполохати видобуток, і миттєво кидається і ловить її.
Гривистий вовк: опис, де мешкає, фото
Не відмовляється цей незвичайний звір від бананів, гуави, бульб і коріння різних рослин, пасльону Solanum lycocarpum.

Поведінка

Сьогодні життя цих тварин у природному середовищі вивчена мало. Але існує безліч спостережень за життям і звичками рудих вовків в заповідниках і зоопарках. Це тварини, що ведуть нічний спосіб життя, іноді виходять на полювання і в сутінки. Вдень вони відпочивають в густій рослинності, іноді переміщаючись на невеликі відстані. Кожна пара гривистих волков займає територію площею близько 30 км2. Межі ділянки звірі мітять сечею. Самка і самець полюють поодинці. У неволі вони разом виховують дітей. Довгі ноги дозволяють тварині пробиратися серед густої й високої трави і помічати свою здобич здалеку. За своєю будовою кінцівки цього хижака нагадують ноги гепарда. Обсяг його легенів і серця дуже малий, тому в природних умовах місцеві жителі без праці наздоганяють на конях волков і відловлюють їх, застосовуючи ласо.
Гривистий вовк: опис, де мешкає, фото

Розмноження

Ці тварини моногамні. Шлюбний період у неволі настає в жовтні-лютому на півночі і в серпні-жовтні – на півдні Америки. Тічка буває У самок раз на рік і триває від 1 до 5 днів. Вагітність триває 66 днів. Як правило, народжується від 2 до 4 дитинчат в заздалегідь підготовленому лігві, яке тварини будують в скелястих печерах або густій траві. Самець не риє нору і в природних умовах про щенят не дбає.

Потомство

При народженні цуценята мають темно-сіре, майже чорну шубку, кінчик хвоста білий. Новонароджені важать близько 430 г і розвиваються стрімко. Очі вони відкривають вже на 9 день, на четвертому тижні вуха стають вертикально. На відміну від батьків у них ще короткі лапки, які витягнуться пізніше.
Гривистий вовк: опис, де мешкає, фото

Користь і шкода

Сьогодні гривистих волков винищують, як шкідників, хоча їх м'ясо і шкіра не використовуються. Місцеві жителі нерідко наділяють містичними властивостями певні частини тіла рудого вовка, таки як очі, шкіра, хвіст. Вони використовують їх як талісмани.

Гривистий вовк: цікаві факти

Сьогодні все більше вчених схиляються до думки, що це реліктовий вид, який дивом вижив з часів плейстоцену.

Цікаво, що ці хижаки під час дозрівання суниці, полуниці та інших ягід охоче включають їх в свій раціон. Самка і самець вовка відрізняються голосами - самець видає звуки низького тону, вовчиця тоном вище, а вовченята повизгивают як маленькі щенята. Цікаво, що маючи такі довгі і на перший погляд сильні ноги, гривистие вовки - дуже слабкі бігуни. Свою здобич цей хижак вистачає і заковтує цілком, оскільки у нього дуже слабкі щелепи, які не дозволяють йому розжувати жертву. Саме тому він і живиться дрібними тваринами.
Гривистий вовк: опис, де мешкає, фото
  • Коментують
  • Сьогодні
  • Читають